Granen toch niet zo gezond

Maakt ons dagelijks brood ons ziek?

PlaceboNocebo 01

Granen zijn eigenlijk de zaden van grassen. In tegenstelling tot de grassen zelf, zijn de granen niet echt geschikt als voedsel. De enige reden waarom ze zo’n belangrijke plaats innemen in ons voedingspatroon, is omdat ze verwerkt kunnen worden tot lang houdbaar voedsel en een garantie bieden in tijden van nood. Granen zijn wereldwijd het belangrijkste voedingsmiddel om honger tegen te gaan. In landen waar hongersnood heerst, kunnen granen de redder in nood zijn. 

Er zitten inderdaad veel voedingsstoffen - vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels - in volle granen. Maar veel granen eten kan ongunstige effecten hebben. Gemalen volle granen (en de producten die ermee gemaakt zijn) doen de bloedsuikerspiegel te sterk stijgen. De meeste graansoorten bevatten bovendien gluten, een eiwit die bij veel mensen klachten veroorzaakt. 

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 01

3 Zo zien wij het

18 Voeding

22 Therapie

  • Reiki

    Een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling

26 Nutriënten

  • Magnesium

    Essentieel voor energie én ontspanning

30 Fytotherapie

34 Research

43 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Dierengeneeskunde