Mariadistel tegen dwangmatige gedachten en handelingen?

PlaceboNocebo 01

Obsessief compulsieve stoornis (OCS) of dwangstoornis is een ziekte die gekenmerkt wordt door dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies). Een dwanggedachte is een ongewenste gedachte of voorstelling die zich opdringt, maar die je niet onder controle kunt houden. Een dwanghandeling is een steeds terugkerende handeling of een ritueel dat wordt uitgevoerd om angst, spanning of onrustgevoelens die door de dwanggedachten ontstaan, te verminderen of te doen verdwijnen. Voorbeelden van zo’n dwangstoornis zijn smetvrees, poetsdwang, dingen telkens weer controleren, tellen (even of oneven getallen gebruiken), enz.

Gedragstherapie of psychotherapie zijn niet altijd even effectief om dwangstoornissen onder controle te krijgen. Er zijn een aantal medicijnen beschikbaar voor het behandelen van OCS, maar de meeste daarvan hebben ernstige bijwerkingen, worden niet goed verdragen door de patiënten en verliezen na een tijdje hun werking.

Mariadistel (Silybum marianum), een plant die vooral bekend is voor zijn gunstige werking bij leveraandoeningen, zou wel eens de oplossing kunnen zijn voor mensen die aan dwangstoornissen lijden. Iraanse wetenschappers ontdekten dat Mariadistel even effectief is als fluoxetine, een medicijn dat als de standaardbehandeling van dwangstoornissen voorgeschreven wordt. Vijfendertig volwassen met OCS kregen acht weken lang ofwel een extract van Mariadistel (600 mg per dag), ofwel fluoxetine (30 mg per dag). Aan het einde van de studie bleek dat beide middelen een even gunstig effect hadden. Het duurde wel een week langer voor het Mariadistelextract begon te werken.

Mariadistel is een veilig middel dat goed verdragen wordt, zelfs bij langdurig gebruik, op voorwaarde dat je je aan de aangegeven dosis houdt. Wanneer je Mariadistel gebruikt voor therapeutische doeleinden, kies je best voor een gestandaardiseerd extract (80% silymarine). De aanbevolen dosis is dan 80 tot 600 mg per dag.

Door de ontgiftende werking kan je in het begin wat onaangename bijverschijnselen ervaren, zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, winderigheid of diarree. Je kan dit voorkomen door met een lage dosis te beginnen en deze geleidelijk aan te verhogen. De eerste dagen heeft Mariadistel een mild laxerend effect, waardoor je stoelgang dus enkele dagen wat minder vast kan zijn. Te hoge doses leiden tot diarree (meer dan 1500 mg per dag).

©Hilde Maris

Meer info
Mariadistel. Stekelige beschermvrouwe van de lever. PlaceboNocebo 8.
Angststoornissen. PlaceboNocebo 37.

 

Referentie

Sayyah M, Boostani H, Pakseresht S, Malayeri A. Comparison of Silybum marianum (L.) Gaertn. with fluoxetine in the treatment of Obsessive-Compulsive Disorder. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2010 Mar 17;34(2):362-5.

Ook in PlaceboNocebo 01

3 Zo zien wij het

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

  • Reiki

    Een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling

26 Nutriënten

  • Magnesium

    Essentieel voor energie én ontspanning

30 Fytotherapie

34 Research

43 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Dierengeneeskunde