Mindful eten om af te vallen

PlaceboNocebo 01

Voor sommige mensen is afvallen of op gewicht blijven een frustrerende bezigheid van calorieën tellen en op de weegschaal gaan staan. Ze zijn van ’s morgens tot ’s avonds bezig met eten en het eindresultaat is dat er vaak nog meer gewicht bijkomt. Ben jij ook zo iemand? Dan is mindful eten misschien iets voor jou.

Het is bekend dat stress de aanmaak van het stresshormoon cortisol stimuleert en dat hoge cortisolniveaus zorgen voor meer vetopslag rond de buik. Bij stress denkt men meestal aan te veel werkdruk, maar stress is een ruim begrip. Het kan gaan over relatieproblemen, eenzaamheid, verdriet, financiële problemen, te veel lawaai, een ruzie met je buur, een onopgelost conflict, een verdrongen emotie, enz. Zelfs heel de dag calorieën tellen om af te vallen is een stresserende bezigheid.

Twee onderzoeksters van de Universiteit van California (San Francisco, VS) verzamelden 47 gestresseerde vrouwen met overgewicht of obesitas (zwaar overgewicht). Vierentwintig van deze vrouwen kregen negen weken lang één keer per week een mindfulness training. De andere 23 vrouwen dienden als controlegroep. Er werden geen calorieën geteld en er werd geen dieet voorgeschreven, maar iedereen (ook de controlegroep) kreeg aan het begin van de studie wel een les over gezonde voeding en beweging.

Tijdens de mindfulness trainingen leerden de vrouwen technieken om stress te verminderen. Ze leerden ook hoe ze meer bewust (mindful of opmerkzaam) konden eten en hoe ze bepaalde lichamelijke gewaarwordingen konden erkennen, zoals honger, een vol gevoel en smaakbevrediging. Ze moesten dus naar hun lichaam leren luisteren.

Na zes weken werd er een dag van stille meditatie ingelast. De vrouwen kregen ook instructies om thuis een half uur per dag te besteden aan meditatieoefeningen en om elke maaltijd mindful te eten, dus aandachtig te zijn en op lichaamssignalen te letten tijdens het eten.

Aan het einde van de studie bleek dat de vrouwen die geleerd hadden naar hun lichaam te luisteren en die er in geslaagd waren hun stress en cortisolniveau te doen dalen, het meeste buikvet verloren hadden.

©Hilde Maris

Meer info
Overgewicht wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 36.

 

Referentie

Daubenmier J, Kristeller J, Hecht FM, et al. Mindfulness Intervention for Stress Eating to Reduce Cortisol and Abdominal Fat among Overweight and Obese Women: An Exploratory Randomized Controlled Study. J Obes. 2011;2011:651936.

 

Ook in PlaceboNocebo 01

3 Zo zien wij het

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

  • Reiki

    Een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling

26 Nutriënten

  • Magnesium

    Essentieel voor energie én ontspanning

30 Fytotherapie

34 Research

43 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Dierengeneeskunde