Wat is volgens jou het geheim van een lang leven?

PlaceboNocebo 01

Als ik aan mijn grootmoeder zaliger denk: contentement. (bijna 95 geworden) Niet vechten tegen dat wat je niet kan veranderen. Ook niet opperste geluk nastreven, want daar wordt een mens doodmoe van. En gewoon ook: goeie genen (de moeder van diezelfde grootmoeder werd er 96).
Vrouw zijn (H. Bruyndonkx)

De dingen trachten te relativeren zonder ze van hun waarde te ontdoen en ze accepteren wanneer je er niks kan aan veranderen (C. Bekaert)

Geen stress!!!!!!!! (S. Berckx)

Lang leven? De vraag is: ga je jezelf dingen ontzeggen die lekker zijn en/of ongezond zonder enige garantie op een lang leven, of geniet je er volop van en zien we wel waar het stopt. Mijn mening: ik heb al te veel mensen jong zien sterven, geniet ervan en leef voluit, hey en misschien is dat wel de succesformule ! (W. De Preter)

Een combinatie van wat je kan controleren: goede slaaphuishouding, goede voeding, voldoende lichaamsbeweging en ontspanning (sociaal netwerk niet onderschatten!) en wat je niet kan controleren: vertrek je vanuit een gezond lichaam? Erfelijke factoren, woonomgeving, werkomgeving - pollutie in het algemeen - die ziektes kunnen uitlokken. Je kan volgens mij veel zelf doen, maar je hebt niet alles in de hand. (L. Gerits)

Harmonische samenhang van gezonde geest en gezond lichaam. Regelmatige lichaamsbeweging, die daarom niet erg intens hoeft te zijn, maar zeker regelmatig. Voldoende slaap, gevarieerde en gezonde voeding, weinig of geen stress, sterk immuunsysteem waarin overdreven hygiëne zoals Dettol uit den boze is, kamertemperatuur tussen 14°C - 20°C (als je hogere temperatuur gewend bent, tast dit je weerstand aan), je mag drinken en roken, maar je mag er niet mee overdrijven (1 pakje sigaretten per 10 dagen is ruimschoots voldoende), goede en intieme relaties hebben, elke ochtend opstaan met motivatie om de dag te beginnen, echt genieten van het leven, voldoening scheppen in alles wat je doet, ... (K. Geeraerts)

Je leeft maar 1 keer, geniet van elk moment!! (K. De Mey)

Gelukkig zijn !!! Maar ook: geluk hebben !! (C. Goris)

Allez, ik zal het verklappen: het geheim van een lang leven is zo laat mogelijk sterven! (Mijn kortste kortverhaal ooit, publiceren mag enkel met een copyright vermelding aub J) (©M. Gijsemans)

Tevreden zijn met je leven. (G. Storms)

Zo laat mogelijk dood gaan, misschien? (T. Bellekens)

Mijn grootmoeder zaliger is 102 jaar oud geworden en zij zei altijd dat je gewoon tevreden moest zijn met wat het leven bracht en zij kon het blijkbaar weten hé... (G. Goovaerts)

Inderdaad, zoals G. Storms zegt, tevreden zijn met wat je hebt en proberen van steeds positief te denken dan zie je in alles wel een lichtje. (M. Rosiers)

Lang leven versus gelukkig leven - ben je gelukkig, wil je een lang leven - ben je ongelukkig, hoop je nog op een gelukkig leven - hoop is iets sterk - ik weet het niet - of beter: we weten allemaal wel hoe het 'moet' maar zelfdiscipline, genoegzaamheid of externe obstakels hinderen ons toch soms, niet? (N. Hendrickx)

Blijven ademen (P. Tielemans)

Lachen, liefde geven en krijgen en eerlijkheid, dan is er geen stress (B. Palma)

Geen stress. Geniet van elke dag zoals die komt (P. Praet)

De lengte van het leven is perceptie… (P. Wohlmutter)

Het geheim van een lang leven is als het verhaal van 1000 en 1 nachten. Er bestaan zoveel oplossingen.
Een lang leven heb je zeker als je gelukkig bent in leven, weet te relativeren en om te gaan met wat voor jou belangrijk is. Misschien het magische recept om geen alcohol, een glaasje porto per dag, …
En nog zoveel meer, … (Joke)

Dat is heel simpel... gewoon in harmonie zijn met jezelf en gelukkig zijn met wat je hebt en bij tegenslagen ervoor zorgen dat je het ergens een plaats kan geven en kan loslaten want als je negativiteit, verdriet, haat vasthoudt, zorgt dat voor een verkorting van je leven.
Nee, volgens mij is het evenwicht vinden vooral in jezelf heel belangrijk om gelukkig en positief door het leven te gaan. Iedereen moet de beproeving doorstaan om tegenslagen te verwerken en het is de manier hoe je daarmee omgaat die belangrijk is om je verdere leven te bepalen. Dat heb ik ondertussen wel al geleerd.
Gelukkig zijn maak je zelf en de keuze ligt bij jezelf om het gewoon te doen... weet je... elke dag merk ik dat mensen het daar moeilijk mee hebben en het zich daardoor o zo moeilijk maken. De mens is een raar wezen. Ik heb soms de indruk dat mensen het nog graag hebben om het zichzelf moeilijk te maken. Ze wringen om zich toch maar door negatieve aandacht te omringen om zo toch aandacht te krijgen, ook al is ze negatief... Sommige mensen zijn echt specialist in het opwekken van medelijden en wentelen zich in zelfmedelijden. Ze willen dat anderen dat ook hebben. Ik ben daar tamelijk cru in en ga daar niet op in. Ik denk zelfs dat ik ze meer help door dat ook tegen die persoon te zeggen dan door mee te gaan in hun lijden. Dan gaan ze hopelijk eens nadenken. Ik hoop dat ze andere keuzes gaan maken en zichzelf zo uit die negatieve spiraal halen. Ik heb dat net gedaan met een vriendin en ik denk dat ze op dit moment boos is op mij want ik hoor ze niet meer. Ik geef haar nog wat tijd en dan hoop ik dat ze het inziet en haar lijden gaat veranderen in gelukkig worden... Ik vind het jammer dat zoveel mensen de keuze maken om meer te lijden dan om gewoon te gelukkig zijn. Ik ken nu het verschil. Ik weet dat ik niets anders meer wil dan gewoon gelukkig zijn, want als een mens gelukkig is dan trek je automatisch ook mensen aan die op dezelfde golflengte zitten. Zo trek je mekaar naar omhoog i.p.v. naar beneden. Voor het ogenblik ben ik heel blij met wat ik bereikt heb. Als ik zie van waar ik kom, ben ik blij dat ik bepaalde keuzes heb gemaakt en ben ik blij dat ik heb doorgezet om gewoon gelukkig te zijn... de sleutel om lang te leven volgens mij. (Greta DT)

Het geheim van lang leven bestaat uit het gelukkig zijn met wat je hebt. En met volle teugen genieten van al wat op je pad komt. Ga nooit een uitdaging uit de weg, in elke moeilijke periode zitten zowel hele leuke en belangrijke momenten. Het zijn deze die de mens doet leven. (Zoë VDV)

Ik vermoed dat er geen geheim bestaat, de een moet vroeg gaan en de andere later. Als onze opdracht erop zit gaan we over naar het volgende. (Christa)

Zo weinig mogelijk stresserend leven, gezond eten en drinken, positief denken, positieve ingesteldheid! (Nele H.)

Zoveel mogelijk positief in het leven staan en je niet te veel zorgen maken. Verder matigheid in alles wat je doet. Geen strenge diëten of overdreven sporten. Gezond leven, maar ook niet té gezond willen zijn. En een beetje geluk hebben waarschijnlijk… (Tamara D.)

Humor. Men zegt niet voor niets ‘lachen is gezond’. Wie met zijn gebreken en problemen kan lachen, geraakt niet gefrustreerd. Humor helpt je te relativeren. Frustratie, niet kunnen lachen met wat je overkomt, is heel slecht voor je gezondheid. Als je kijkt naar mensen die heel oud worden, zijn dat meestal mensen die kunnen lachen en dingen relativeren. (Hans T.)

Weinig eten. Mensen die zich volproppen, ook al is het met relatief gezond voedsel, krijgen altijd problemen met hun gezondheid. Mensen met overgewicht worden zelden heel oud. (Gunther S.)

Niet stilvallen. Altijd nieuwe dingen ontdekken en leren. Altijd blijven openstaan voor nieuwe dingen. Een doel hebben, ook al ben je al 95. (Mia DM)

Altijd kalm blijven, je niet te veel druk maken in de dingen. Dat verandert toch niets aan de situatie. Tevreden zijn met je leven, ook al zit het niet altijd mee. En genieten van de kleine dingen. (Jos M.)

Ook in PlaceboNocebo 01

3 Zo zien wij het

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

  • Reiki

    Een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling

26 Nutriënten

  • Magnesium

    Essentieel voor energie én ontspanning

30 Fytotherapie

34 Research

43 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Dierengeneeskunde