Zwart voedsel, rijk voedsel

PlaceboNocebo 01

De donkere, bijna zwarte kleur van sommige voedingsmiddelen is te danken aan het feit dat ze rijk zijn aan anthocyanidinen. Dat zijn natuurlijke pigmenten die de plant beschermen tegen oxidatie (beschadiging door zuurstof of vrije radicalen), insecten en ultraviolet straling. In ons lichaam werken deze anthocyanidinen als antioxidanten en ontstekingsremmers. Ze beschermen ons tegen chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, alzheimer en kanker.

Zwarte rijst heeft een laag suikergehalte, maar zit vol gezonde voedingsvezels, vitamine E en fytochemicaliën die hart- en vaatziekten en kanker bestrijden. Voedingswetenschapper Dr. Zhimin Xu zegt dat een lepel zwarte rijstzemelen meer anthocyanidinen bevat dan een lepel bosbessen. Als we weten dat bosbessen zowat de hoogste ORAC score of antioxidantcapaciteit hebben van alle voedingsmiddelen, dan is dat behoorlijk indrukwekkend voor een eenvoudige graankorrel. Dat het een veelbelovend voedingsmiddel is, wordt aangetoond in een recente studie, waarin een extract van zwarte rijst de groei en metastase van borstkankercellen remt.

Zwarte linzen en zwarte bonen zijn dan weer rijk aan magnesium, foliumzuur, ijzer en bioflavonoïden. Linzen en bonen zijn bovendien een goede bron van vezels en aminozuren, waaronder tryptofaan, dat belangrijk is voor de aanmaak van serotonine (goed gevoel) en melatonine (goede nachtrust).

Bosbessen worden algemeen beschouwd als een van de gezondste, nutriëntenrijkste voedingsmiddelen. Er zijn talrijke wetenschappelijke studies die de gezondheidsbevorderende eigenschappen van bosbessen aantonen. Bosbessen verhogen de weerstand, remmen ontsteking en hebben een krachtige antioxidatieve werking. Bosbessen beschermen tegen hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Ze verbeteren bovendien de darmflora. Volgens een heel recente studie is een extract van bosbessen zelfs  in staat het leven van fruitvliegen met 10% te verlengen.

Zwarte thee bevat dan weer theaflavine, een polyfenol die onze spieren sneller doet herstellen na intensieve training. Theaflavine beschermt de hersencellen tegen schade en voorkomt het ontstaan van hersenaandoeningen zoals de ziekte van Parkinson. Zwarte thee verbetert het cholesterolprofiel, verlaagt tryglyceriden en verhoogt de antioxidantstatus. De polyfenolen in zwarte thee beschermen DNA tegen schade door kankerverwekkende stoffen.

 

Referenties

  1. Hui C, Bin Y, Xiaoping Y, Long Y et al. Anticancer activities of an anthocyanin-rich extract from black rice against breast cancer cells in vitro and in vivo. Nutr Cancer. 2010 Nov;62(8):1128-36.
  2. Vendrame S, Guglielmetti S, Riso P, et al. Six-Week Consumption of a Wild Blueberry Powder Drink Increases Bifidobacteria in the Human Gut. J Agric Food Chem. 2011 Nov 18.
  3. Peng C, Zuo Y, Kwan KM, et al. Blueberry extract prolongs lifespan of Drosophila melanogaster. Exp Gerontol. 2011 Dec 17.
  4. Bahorun T, Luximon-Ramma A, Neergheen-Bhujun VS, et al. The effect of black tea on risk factors of cardiovascular disease in a normal population. Prev Med. 2011 Dec 16.
  5. Sinha D, Roy M. Antagonistic role of tea against sodium arsenite-induced oxidative DNA damage and inhibition of DNA repair in swiss albino mice. J Environ Pathol Toxicol Oncol. 2011;30(4):311-22.
  6. Anandhan A, Tamilselvam K, Radhiga T, et al. Theaflavin, a black tea polyphenol, protects nigral dopaminergic neurons against chronic MPTP/probenecid induced Parkinson's disease. Brain Res. 2011 Nov 13.

Ook in PlaceboNocebo 01

3 Zo zien wij het

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

  • Reiki

    Een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling

26 Nutriënten

  • Magnesium

    Essentieel voor energie én ontspanning

30 Fytotherapie

34 Research

43 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Dierengeneeskunde