Alzheimer voorkomen met vitamine D en curcumine

PlaceboNocebo 02

Wie alzheimer wil voorkomen doet er wellicht goed aan om veel in de zon te lopen en pittige curryschotels te eten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vitamine D3 en curcumine de plaque uit de hersenen kunnen helpen verwijderen. Vitamine D3 wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht en curcumine is een stof uit kurkuma, de specerij die curry of kerrie zijn gele kleur geeft.

De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door de opstapeling van het eiwit amyloid-bèta in de hersenen, waardoor de overdracht van boodschappen tussen de hersencellen niet goed meer verloopt en de hersenfunctie achteruitgaat. Amyloid-bèta wordt in normale omstandigheden verwijderd door macrofagen. Dat zijn immuuncellen die ongewenste stoffen letterlijk opeten. Er zijn twee soorten macrofagen betrokken bij dit proces: type I en type II macrofagen. Type I macrofagen doen hun werk beter in aanwezigheid van vitamine D3 en curcumine. Type II macrofagen worden alleen geactiveerd door vitamine D3. Deze twee stoffen zorgen er dus voor dat de macrofagen weer in staat zijn om amyloid-bèta op te eten.

Vitamine D3 werkt rechtstreeks in op verschillende genen en wijzigt hun werking in de goede zin. Ze remt ook ontsteking en verhoogt de immuniteit. Uit onderzoek blijkt dat mensen met hoge concentraties vitamine D in hun bloed inderdaad minder kans hebben op dementie. Ook studies met curcumine laten veelbelovende resultaten zien. Curcumine is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Het verwijdert zelfs zware metalen uit het lichaam. Vrije radicalen, zware metalen en ontsteking worden allemaal in verband gebracht met amyloid-bèta opstapeling en alzheimer.

In de zon lopen kan je tijdelijk vitamine D verschaffen, maar in België en Nederland is er niet genoeg zonlicht om een heel jaar voldoende hoge bloedwaarden te handhaven. En curryschotels leveren helaas niet de nodige dosis curcumine. Curcumine wordt slecht opgenomen door het lichaam, dus je kan het beter in supplementvorm nemen om het gewenste effect te bereiken.

Wie een verhoogd risico heeft op alzheimer kan zichzelf beschermen met goed opneembare curcumine en vitamine D3, maar ook met omega-3 vetzuren, B-vitaminen, coënzym Q10, L-carnitine, N-acetylcysteïne, groene thee extract en ginkgo biloba. Ook via voeding kan je al heel wat bereiken: veel groenten, fruit, bessen, knoflook, groene thee, druivensap, rode wijn; weinig vlees, dierlijke producten en geraffineerde koolhydraten en suikers.

©Hilde Maris

Meer info
Alzheimer wordt uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 20.
Vitamine D. Een goedkope ‘levensverzekering’. PlaceboNocebo 16.
Curcumine. Ontsteking, pijn, reuma, alzheimer & kanker. PlaceboNocebo 20.

 

Referentie

Mizwicki MT, Menegaz D, Zhang J, et al. Genomic and Nongenomic Signaling Induced by 1α,25(OH)2-Vitamin D3 Promotes the Recovery of Amyloid-β Phagocytosis by Alzheimer's Disease Macrophages. J Alzheimers Dis. 2012 Jan 1;29(1):51-62.

Ook in PlaceboNocebo 02

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

  • Kaneel

    Zoet, hartverwarmend en veel meer

34 Bewustzijn

40 Vraag aan de lezers

44 Leefstijl

  • Aarding

    De grond onder onze voeten, een vergeten bron van energie

48 Psychologie

50 Medicijnen

  • Metformine

    Een medicijn met meer goede eigenschappen dan slechte