Cafeïne en beweging beschermen tegen huidkanker

PlaceboNocebo 02

Mensen met een verhoogd risico op huidkanker kunnen zich beschermen door het drinken van koffie of thee en door regelmatig te bewegen. Onderzoek heeft aangetoond dat een combinatie van cafeïne en beweging het ontstaan van huidkanker effectief afwendt. Muizen met een genetisch verhoogd risico op huidkanker ontwikkelen 62% minder huidtumoren wanneer ze een dagelijkse dosis cafeïne krijgen en elke dag in een looprad lopen. Hun tumoren zijn ook 85% minder groot dan van muizen die geen cafeïne krijgen en niet kunnen lopen.

Ook afzonderlijk hebben cafeïne en beweging een beschermende werking, maar iets minder uitgesproken. Cafeïne alleen vermindert het aantal tumoren met 27% en de grootte met 61%. Beweging doet het iets beter, het zorgt voor 35% minder tumoren en 70% minder volume.

Dezelfde onderzoekers hadden eerder al aangetoond dat het drinken van koffie, groene en zwarte thee beschermt tegen huidkanker, maar dat je dat effect ook krijgt door cafeïne op de huid aan te brengen.

Koffie en thee bevatten naast cafeïne ook veel andere antioxidanten, polyfenolen en flavonoïden. Ook groenten, fruit en cacao zijn rijk aan deze beschermende stoffen. 

©Hilde Maris

Meer info
Uv-straling & huidkanker. PlaceboNocebo 26.

 

Referentie

Caffeine and Exercise May Be Protective Against Skin Cancer Caused by Sun Exposure. Press Release AACR, April 3, 2012

Ook in PlaceboNocebo 02

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

  • Kaneel

    Zoet, hartverwarmend en veel meer

34 Bewustzijn

40 Vraag aan de lezers

44 Leefstijl

  • Aarding

    De grond onder onze voeten, een vergeten bron van energie

48 Psychologie

50 Medicijnen

  • Metformine

    Een medicijn met meer goede eigenschappen dan slechte