In je blootje in de zon lopen in plaats van hormonen te slikken

PlaceboNocebo 02

Hormonen zijn belangrijk, ze helpen mee bij het regelen van al onze lichaamsfuncties. Bij het ouder worden neemt onze hormoonproductie af en dat laat zich zien en voelen. We nemen altijd aan dat dat normaal is, en in zekere zin is dat ook zo, al onze lichaamsfuncties gaan immers langzaam maar zeker achteruit. Tegenwoordig zien we echter vaak een vrij snelle daling van het hormonenpeil, op steeds jongere leeftijd. En dat is niet normaal. Het is meestal het gevolg van een tekort aan voedingsstoffen en een teveel aan giftige stoffen.

Bij ouder wordende mannen daalt de aanmaak van de zogenaamde anabole hormonen, zoals testosteron, groeihormoon en insulineachtige groeifactor. Deze hormonen staan onder meer in voor groei en herstel van de weefsels. Onderzoek toont aan dat magnesium de aanmaak van insulineachtige groeifactor stimuleert en de activiteit van testosteron verhoogt. Twee andere mineralen die het testosteronniveau doen stijgen zijn zink en selenium.

Maar er is meer goed nieuws voor mannen die graag hun testosterongehalte op peil willen houden. Vitamine D verhoogt namelijk ook de concentratie van het mannelijk geslachtshormoon. In 1939 ontdekte Dr. Abraham Myerson dat zonlicht het testosterongehalte verhoogt. Hij mat het testosteron van een aantal mannen en stelde vervolgens verschillende lichaamsdelen bloot aan uv-licht. Na vijf dagen zonlicht op de borst, voldoende om de huid rood te maken, was het testosteron met 20% gestegen. Na acht dagen zonder uv-blootstelling, daalde het weer naar de oorspronkelijke waarden. Blootstelling van de geslachtsdelen aan uv-licht verdubbelde het testosterongehalte. Naakt zonnebaden biedt dus meer dan alleen een mooi plaatje. Vraag dat maar aan de nudisten…

De moderne geneeskunde is dit effect van de zon helemaal vergeten en maakt liever gebruik van testosteronsuppletie, wat niet zonder gevaar is.

Een recent onderzoek toont aan dat suppletie met vitamine D3 (3.332 IE per dag gedurende een jaar) het testosterongehalte aanzienlijk doet stijgen bij mannen die aan het begin van de studie lage waarden van zowel vitamine D als testosteron hadden. Bij mannen die een placebo kregen, bleef het testosterongehalte onveranderd.

Vitamine D suppletie is met andere woorden een eenvoudige, goedkope en vooral veilige manier om een laag testosterongehalte op een natuurlijke manier te verhogen. Ook bij vrouwen heeft vitamine D een gunstig effect op de hormonale balans.

Je hoeft dus niet per se in je blootje in de zon te lopen om je jeugdige hormoonpeil te behouden. We raden het echter wel aan, al was het maar voor het plezier dat je eraan beleeft…

©Hilde Maris

Meer info
Vitamine D. Een goedkope 'levensverzekering'. PlaceboNocebo 16.

 

Referenties

 1. Maggio M, Ceda GP, Lauretani F, et al. Magnesium and anabolic hormones in older men. Int J Androl. 2011 Dec;34(6 Pt 2):e594-600
 2. Pilz S, Frisch S, Koertke H, et al. Effect of Vitamin D Supplementation on Testosterone Levels in Men. Horm Metab Res. 2010 Dec 10.
 3. Myerson A, Neustadt R. Influence of utraviolet irradiation upon excretion of sex hormones in the male. Endocrinology 1939; 25: 7-12

Ook in PlaceboNocebo 02

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

 • Kaneel

  Zoet, hartverwarmend en veel meer

34 Bewustzijn

40 Vraag aan de lezers

44 Leefstijl

 • Aarding

  De grond onder onze voeten, een vergeten bron van energie

48 Psychologie

50 Medicijnen

 • Metformine

  Een medicijn met meer goede eigenschappen dan slechte