Acupunctuur bij astma

PlaceboNocebo 03

Acupunctuur heeft een positief effect op de slijmvliezen en het immuunsysteem van astmapatiënten. In een recent onderzoek ondergingen een aantal astmalijders vijf weken lang driemaal per week een acupunctuursessie. Men stimuleerde de acupunctuurpunten GV14, BL12 en BL13 die in de Traditionele Chinese Geneeskunde gebruikt worden om astma te behandelen.

Ondertussen werd hun bloed gecontroleerd op de aanwezigheid van IgE, de activiteit van T-cellen (immuuncellen) en witte bloedcellen. In het speeksel en het neusslijmvlies werd IgA gemeten.

IgE is een immunoglobuline of antilichaam in het bloed dat verhoogd is bij allergische aandoeningen zoals astma, hooikoorts en eczeem. IgA is een antilichaam dat vooral in de slijmvliezen aanwezig is om vreemde indringers onschadelijk te maken. Wanneer IgE en IgA verhoogd zijn, duidt dat op een verhoogde activiteit van het immuunsysteem, zoals het geval is bij allergie en auto-immuniteit, wanneer het lichaam te fel reageert op onschuldige stoffen of zelfs op het eigen weefsel.

Na vijf weken acupunctuur was het IgA in het speeksel aanzienlijk gedaald. Ook het IgE in het bloed daalde door de acupunctuurbehandeling. De activiteit van sommige immuuncellen daalde en die van andere steeg.

Acupunctuur kan dus op enkele weken tijd het immuunsysteem moduleren. Het is een effectieve en veilige manier om astmatische klachten te verminderen. Het kan op zichzelf als therapie worden toegepast of als aanvulling op andere therapieën.

©Hilde Maris

Meer info
Astma wordt besproken in PlaceboNocebo 26.

 

Referentie

Yang YQ, Chen HP, Wang Y, et al. Considerations for Use of Acupuncture as Supplemental Therapy for Patients with Allergic Asthma. Clin Rev Allergy Immunol. 2012 Jun 3.

Ook in PlaceboNocebo 03

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

36 Leefstijl

40 Vraag aan de lezers

46 Psychologie

48 Medicijnen

54 Supplementen