EGCG uit groene thee remt de groei van baarmoederfibromen

PlaceboNocebo 03

Baarmoederfibromen zijn goedaardige tumoren waar naar schatting de helft van alle vrouwen mee te maken krijgt. Sommige vrouwen hebben er geen last van, maar bij anderen kunnen fibromen abnormale bloedingen, pijn, onvruchtbaarheid en zwangerschapscomplicaties veroorzaken. De gangbare behandelingen zijn hysterectomie (verwijderen van de baarmoeder), myomectomie (verwijderen van de fibromen zelf), embolisatie of afsluiten van de bloedvaten in de baarmoeder (waardoor de fibromen geen bloedtoevoer meer krijgen) en medicijnen. Al deze behandelingen zijn behoorlijk drastisch en hebben ongewenste bijwerkingen.

Epigallocatechinegallaat (EGCG), een flavonoïde uit groene thee, remt de groei van fibromen. Dat gebeurt niet alleen in vitro - in celkweken - maar ook in vivo - bij vrouwelijke muizen.

Amerikaanse wetenschappers voegden oplossingen met verschillende concentraties EGCG of geen EGCG toe aan fibroomcellen gedurende zeven dagen. De tumorcellen die behandeld werden met de hoogste concentratie EGCG groeiden trager en waren minder vol dan de cellen die behandeld waren met lagere concentraties. Na 48 uur behandeling met de hoogste concentratie EGCG begonnen de fibroomcellen te krimpen, verminderden ze in aantal en vertoonden ze onregelmatig gevormde celkernen.

In een ander experiment werden vrouwelijke muizen met oestrogeen behandeld en kregen ze vervolgens fibroomcellen ingeplant. De helft van hen kreeg daarna acht weken lang drinkwater verrijkt met EGCG en de andere helft kreeg drinkwater zonder EGCG (controle). Toen de muizen na vier en acht weken werden onderzocht, bleek dat het gewicht en het volume van de gezwellen kleiner waren bij de muizen die EGCG gekregen hadden dan bij de controlemuizen. Hoewel alle muizen fibromen ontwikkelden, bleek één muis die met EGCG behandeld werd, aan het eind van de studie vrij van gezwellen.

EGCG stimuleert apoptose van tumorcellen, het zet de cellen aan tot zelfvernietiging. Het voorkomt op die manier dat de cellen beginnen te woekeren.

Vrouwen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van fibromen zouden met een dagelijks EGCG-supplement op lange termijn de groei van tumoren kunnen remmen, waardoor ernstige symptomen uitblijven en het operatief verwijderen van de fibromen kan vermeden worden.

  • Suppletie met stoffen die de hormoonbalans herstellen, kan ook helpen bij het voorkomen en behandelen van baarmoederfibromen: flavonoïden, teunisbloemolie, zaagpalm (saw palmetto, Serenoa repens), vrouwenmantel (Alchemilla), Kuisboombessen (Vitex agnus castus) en Duizendblad (Achillea millefolium).
  • Proteolytische (proteïne afbrekende) spijsverteringsenzymen (pancreatine, bromelaïne, papaïne) kunnen fibromen ‘verteren’ en verkleinen.
  • Vitamine D remt de vorming van baarmoederfibromen door het uitschakelen van genen die betrokken zijn bij fibroomvorming.

©Hilde Maris

Meer info
Groene thee. De bijzondere eigenschappen van EGCG & L-theanine. PlaceboNocebo 14.
Verstoorde hormoonbalans bij vrouwen. PlaceboNocebo 39.

 

Referenties

  1. Zhang D, Al-Hendy M, Richard-Davis G et al. Green tea extract inhibits proliferation of uterine leiomyoma cells in vitro and in nude mice. Am J Obstet Gynecol. 2010 Jan 12.
  2. Halder SK, Goodwin JS, Al-Hendy A. 1,25-Dihydroxyvitamin D3 reduces TGF-beta3-induced fibrosis-related gene expression in human uterine leiomyoma cells. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Apr;96(4):E754-62.

Ook in PlaceboNocebo 03

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

36 Leefstijl

40 Vraag aan de lezers

46 Psychologie

48 Medicijnen

54 Supplementen