Mediteren houdt verkoudheid op afstand

PlaceboNocebo 03

In het najaar en de winter krijgen we allemaal wel eens een verkoudheid. Sommige mensen ervaren het gewoon als een van die ‘winterongemakken’, ze moeten het even wat rustiger doen, maar hebben er verder niet veel last van. Anderen kunnen door een verkoudheid ernstig belemmerd worden in hun dagelijkse bezigheden of zelfs gedwongen worden tot bedrust. Verkoudheden zorgen elk jaar voor heel wat afwezigheid op het werk.

Meditatie en beweging hebben beiden een gunstig effect op het immuunsysteem. Daarom onderzochten artsen en wetenschappers van de Universiteit van Wisconsin wat hun effect was op verkoudheid. Ze verdeelden 149 vijftigplussers in drie groepen. De eerste groep (51 deelnemers) kreeg acht weken lang lessen in mindfulness meditatie, de tweede groep (47) moest hetzelfde aantal uren matig bewegen en de derde groep (51) werd op een ‘wachtlijst’ gezet en diende als controle.

In de meditatiegroep werden 27 verkoudheden geteld met een totaal van 257 dagen ziekte. In de bewegingsgroep waren er 26 verkoudheden en 241 dagen ziekte. In de controlegroep telde men 40 verkoudheden en 453 dagen ziekte.

De ernst van de verkoudheden werd vastgesteld aan de hand van een puntensysteem. In de meditatiegroep was de score 144, in de bewegingsgroep 248 en in de controlegroep 358 (meer dan het dubbel van de mediatiegroep).

In de controlegroep werden 67 dagen werk gemist, in de bewegingsgroep 32 en in de meditatiegroep slechts 16.

De resultaten spreken voor zich. Meditatie en beweging kunnen verkoudheid op afstand houden. Meditatie doet het net iets beter dan beweging, vooral wat betreft de ernst van de symptomen en het aantal dagen dat men afwezig is op het werk. 

©Hilde Maris

Meer info
Griep & verkoudheid. De zelfgenezende kracht van je lichaam ondersteunen. PlaceboNocebo 9.
Natuurlijke immuniteit versterken. PlaceboNocebo 35.

 

Referentie

Barrett B, Hayney MS, Muller D, et al. Meditation or Exercise for Preventing Acute Respiratory Infection: A Randomized Controlled Trial. Ann Fam Med. 2012 Jul;10(4):337-346.

Ook in PlaceboNocebo 03

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

36 Leefstijl

40 Vraag aan de lezers

46 Psychologie

48 Medicijnen

54 Supplementen