Beweging is het beste diabetesmedicijn

PlaceboNocebo 04

Mensen met diabetes kunnen hun bloedsuikerspiegel spectaculair verbeteren door regelmatig te bewegen of te sporten. Professor Daniel Koenig van de Duitse Vereniging voor Sportgeneeskunde en Preventie heeft een heel aantal studies bekeken en komt tot de conclusie dat vier tot vijf keer per week 45 tot 60 minuten sporten hetzelfde effect heeft als diabetesmedicatie.

Overgewicht en niet voldoende bewegen zijn de twee belangrijkste redenen waarom diabetes ontstaat. Sporten verbetert de insulinegevoeligheid van spieren 48 uur lang. Dat wil zeggen dat het lichaam twee dagen lang beter in staat is om suiker op te nemen en te gebruiken voor de aanmaak van energie. Diabetici zouden dus minstens om de twee dagen moeten bewegen.

Uit onderzoek blijkt dat de bloedsuikerspiegel tijdens inactieve dagen veel hoger piekt na de maaltijden, vergeleken met actieve dagen. Het suikergehalte in het bloed ligt op inactieve dagen gemiddeld 42% hoger een half uur na de maaltijd, 97% hoger een uur na de maaltijd en 33% hoger anderhalf uur na de maaltijd.

Wie meer spiermassa opbouwt, kan zijn of haar insulinegevoeligheid verbeteren en het risico op prediabetes, diabetes en metabool syndroom aanzienlijk verlagen. Voor elke 10% stijging in spiermassa daalt insulineresistentie met 11% en het risico op prediabetes en diabetes met 12%.

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes kunnen door weerstandstraining hun behoefte aan insuline tot een minimum beperken.

Elke vorm van trainen is goed voor diabetici, zowel aerobe sporten (wandelen, lopen, fietsen, zwemmen, dansen) als anaerobe sporten (weerstandstraining, gewichtheffen). Ook intervaltraining (afwisselende intensiteit) is een goede manier om de bloedsuikerspiegel naar beneden te krijgen.

Kies een vorm van beweging die je graag doet en waar je je goed bij voelt. Het is niet de bedoeling dat het een verplichting wordt waar je zo snel mogelijk vanaf wil zijn. Als je niet kan genieten van een bepaalde sportieve activiteit, zal het je levenskwaliteit niet echt verbeteren. Als je voordien nooit gesport hebt, begin dan met wandelen in je eigen tempo. Zodra je conditie verbetert, kan je andere dingen proberen en uitzoeken welke vorm van beweging het beste bij jou past.

©Hilde Maris

Meer info
Diabetes & metabool syndroom. Omkeerbaar zonder medicijnen.

 

Referenties

  1. The InterAct Consortium. Physical activity reduces the risk of incident type 2 diabetes in general and in abdominally lean and obese men and women: the EPIC-InterAct Study. Diabetologia. 2012 Apr 21.
  2. de Barros MC, Lopes MA, Francisco RP, et al. Resistance exercise and glycemic control in women with gestational diabetes mellitus. Am J Obstet Gynecol. 2010 Sep 21.
  3. Thyfault JP, Mikus CR, Oberlin DJ, et al. Lowering Physical Activity Impairs Glycemic Control in Healthy Volunteers. Med Sci Sports Exerc. 2011 Jun 28.

Ook in PlaceboNocebo 04

3 Zo zien wij het

3 Medisch

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Dierengeneeskunde

  • Kennelhoest

    Vaccinatie vervangen door natuurlijke immunostimulatie

36 Sport & beweging

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Supplementen