Marihuana niet meer zo onschuldig als vroeger

PlaceboNocebo 04

De Cannabis sativa die vandaag de dag gekweekt wordt is niet meer dezelfde als die welke men in de jaren ’70 rookte. De populariteit van deze psychedelische plant en de medische belangstelling voor de cannabinoïden heeft van cannabis een handelswaar gemaakt, dat op grote schaal wordt gekweekt voor commerciële doeleinden. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van genetisch gemanipuleerde cannabis met hoge concentraties tetrahydrocannabinol (THC) en/of andere cannabinoïden. THC is het actieve ingrediënt dat verantwoordelijk is voor de psychoactieve effecten van marihuana.

In de huidige ‘onschuldige plant’ zitten synthetische varianten van THC die 500 tot 600 keer krachtiger zijn dan die uit de oorspronkelijke cannabis.

Er wordt geschat dat wereldwijd 20% van de vrouwen marihuana rookt tijdens de zwangerschap. De meeste van hen zijn zich er niet van bewust dat in de huidige cannabis tot 20 keer meer THC zit dan in die van veertig jaar geleden, en dat veel soorten cannabis krachtige synthetische vormen van THC bevatten. Zwangere vrouwen worden gerustgesteld door de resultaten van onderzoek van voor 1997. Toen werden inderdaad geen schadelijke effecten op de baby gemeld. Maar toen was het gehalte aan THC veel lager (amper iets meer dan in de jaren ’70).

Het zich ontwikkelende centraal zenuwstelsel is enorm gevoelig voor THC. THC beïnvloedt de werking van het eigen cannabinoïde systeem dat nodig is voor de ontwikkeling van zenuwcellen.

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van cannabis tijdens de zwangerschap tot ontwikkelingsstoornissen bij de baby kan leiden, waaronder anencefalie (het ontbreken van het grootste deel van de hersenen en de schedel) en later in het leven ADHD, leerstoornissen, verstandelijke problemen, depressie en agressie.

Een ander probleem met de huidige cannabis is het gebruik van pesticiden, waaronder verboden pesticiden die niet bedoeld zijn voor eetbare gewassen. Waar cannabis in de jaren ’70 grotendeels buiten gekweekt werd, voor recreatief gebruik, wordt het nu vooral binnen gekweekt om winst op te leveren. Een mislukte oogst door de aanwezigheid van beestjes in de plantage betekent een streep door de rekening, vooral voor illegale kwekers die financiële risico’s nemen. Aangezien er geen reglementering is voor cannabisteelt, wordt er ook geen controle op uitgevoerd.

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de illegale cannabis restanten van pesticiden bevat die ver boven de normen liggen. Deze giftige stoffen hebben een neurotoxisch effect, ze kunnen de overdracht van zenuwprikkels blokkeren en tot verlammingsverschijnselen leiden.

Ondertussen is ook cbd-olie, met een hoog gehalte aan cannabidiol en een laag gehalte aan THC, een populair geneesmiddel geworden voor onder andere pijn, angst, depressie en epilepsie. Je kan het overal op het internet kopen, maar niet alle producten zijn van goede kwaliteit. Let erop dat je cannabisproducten alleen koopt van betrouwbare producenten, uit biologische en gecontroleerde kweek. Of kies voor eigen kweek.

©Hilde Maris

Meer info
Cannabis sativa. De plant van de duizend-en-een moleculen. PlaceboNocebo 39.

 

Referenties

  1. Psychoyos D, Yaragudri Vinod K. Marijuana, Spice 'herbal high', and early neural development: implications for rescheduling and legalization. Drug Test Anal. 2012 Aug 13.
  2. Castellanos D, Thornton G. Synthetic cannabinoid use: recognition and management. J Psychiatr Pract. 2012 Mar;18(2):86-93.
  3. Van Gijn H.A.W.H. Wordt u daar ook zo giftig van? Een juridische verkenning naar de toepassing van artikel 174 van het Wetboek van Strafrecht naast de Opiumwet, door het (ondeskundig) gebruik van gewasbeschermingsmiddelen bij de hennepteelt. Juridische Hogeschool Avans-Fontys, Tilburg, 2009.

Ook in PlaceboNocebo 04

3 Zo zien wij het

3 Medisch

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Dierengeneeskunde

  • Kennelhoest

    Vaccinatie vervangen door natuurlijke immunostimulatie

36 Sport & beweging

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Supplementen