Muziek houdt je gezond en maakt je slimmer

PlaceboNocebo 04

Muziek maken of beluisteren is een van de weinige activiteiten waarbij alle hersengebieden betrokken zijn. Muziek is niet voor niets een wezenlijk onderdeel van alle culturen. Het heeft verrassend gunstige effecten op lichaam en geest.

Muziek verzacht pijn en ongemak op verschillende manieren. Ze biedt afleiding van de pijn, ze geeft een gevoel van controle, ze stimuleert de aanmaak van endorfinen (lichaamseigen pijnstillers) en relaxerende muziek vertraagt de hartslag en de ademhaling.

Muziek verhoogt de immuniteit. Volgens wetenschappers kan muziek een positieve en diepgaande emotionele ervaring opwekken, wat de aanmaak van weerstandsverhogende hormonen stimuleert. Naar muziek luisteren of zelf zingen doet het zogenaamde stresshormoon cortisol dalen. Cortisol onderdrukt het immuunsysteem.

Muziek motiveert je om te bewegen, te dansen, te lopen. Ze maakt sporten gemakkelijker, vermindert spierspanning en verbetert beweging en coördinatie. Ze geeft extra energie en vermindert vermoeidheid bij eentonige inspanningen of monotoon werk.

Naar muziek luisteren verlaagt de bloeddruk, vermindert angst, reduceert stress en helpt je om beter te slapen. Het verbetert de stemming en verlicht depressie.

Muziek maakt je bovendien slimmer. Ze kan een aantal hogere hersenfuncties activeren, zoals lees- en schrijfvaardigheid, tijdruimtelijk inzicht, rekenkundig talent en emotionele intelligentie. De muziek van Mozart, met een patroon van 60 slagen per minuut, activeert zowel de linker- als de rechterhersenhelft. Dit verhoogt het leervermogen en het vasthouden van informatie. Muziek kan het geheugen triggeren. Informatie die je opgenomen hebt tijdens het luisteren naar een bepaald liedje, kan spontaan herinnerd worden door opnieuw naar dat liedje te luisteren of het in gedachten te ‘spelen’.

Je hoeft niet per se naar Mozart te luisteren om slimmer te worden. Recente onderzoeken tonen aan dat alle soorten muziek waar je van houdt een positief effect hebben op je verstandelijke vermogens. Maar tijdens het studeren kan je beter instrumentale muziek opzetten, anders is de kans groot dat je je vooral de songteksten herinnert op het examen.

©Hilde Maris

 

Referentie

Yamasaki A, Booker A, Kapur V, et al. The impact of music on metabolism. Nutrition. 2012 Aug 1.

 

Ook in PlaceboNocebo 04

3 Zo zien wij het

3 Medisch

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Dierengeneeskunde

  • Kennelhoest

    Vaccinatie vervangen door natuurlijke immunostimulatie

36 Sport & beweging

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Supplementen