Vitamine D versnelt de genezing van tuberculose en longinfecties

PlaceboNocebo 04

Vitamine D heeft een sterke antimicrobiële werking. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen met een hoge concentratie vitamine D in hun bloed minder last hebben van longinfecties, dat hun symptomen minder ernstig zijn en dat ze sneller herstellen.

In een recente studie onderzocht men of suppletie met hoge doses vitamine D effect had op het verloop van tuberculose. Patiënten met tuberculose werden in twee groepen verdeeld. Iedereen kreeg een standaard antibioticabehandeling, maar de ene groep kreeg daarnaast vitamine D en de andere groep een placebo.

Bij de patiënten die vitamine D kregen was er na 23 dagen geen spoor meer van Mycobacterium tuberculosis in het longslijm. De patiënten die een placebo kregen, waren pas na 36 dagen vrij van de bacterie. Bovendien zag men in de vitamine D-groep een veel betere immuunrespons en werd de ontsteking veel sneller getemperd.

In deze studie gaf men in totaal 400.000 IE vitamine D (2,5 mg) verdeeld in vier toedieningen van 100.000 IE (op week 1, 2, 4 en 6 van de behandeling). Dat komt overeen met ongeveer 10.000 IE per dag. De onderzoekers gaan nu nog hogere doses vitamine D uittesten om te zien of dat nog betere resultaten geeft. Ze raden nu al aan om patiënten met longinfecties vitamine D te geven naast hun gewone behandeling.

©Hilde Maris

Meer info
Vitamine D. Een goedkope 'levensverzekering'. PlaceboNocebo 16.

 

Referentie

Coussens AK, Wilkinson RJ, Hanifa Y, et al. Vitamin D accelerates resolution of inflammatory responses during tuberculosis treatment. Proc Natl Acad Sci U S A. 2012 Sep 4.

Ook in PlaceboNocebo 04

3 Zo zien wij het

3 Medisch

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Dierengeneeskunde

  • Kennelhoest

    Vaccinatie vervangen door natuurlijke immunostimulatie

36 Sport & beweging

48 Psychologie

50 Medicijnen

52 Supplementen