Acupunctuur voor het behandelen van slikproblemen na een beroerte

PlaceboNocebo 05

Slikproblemen komen veel voor bij mensen die een beroerte gehad hebben of bij wie het zenuwstelsel beschadigd is door een andere aandoening of door een ongeluk. Deze slikproblemen kunnen onschuldig zijn en snel behandeld worden, maar ze kunnen ook heel ernstig worden en zelfs dodelijk zijn.

Slikken is iets waar we niet bij nadenken, we doen het automatisch. Toch is het een ingewikkelde neurologische reflex die gedirigeerd wordt vanuit verschillende gebieden in de hersenen. Wanneer één of meer van die hersengebieden beschadigd wordt, bijvoorbeeld door een beroerte, is slikken opeens niet meer zo vanzelfsprekend. Men moet opnieuw leren slikken, onder meer met oefeningen.

Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat acupunctuur vijf keer effectiever is in het verbeteren van slikproblemen na een beroerte dan een placebo. Het kan dus een heel waardevolle aanvulling zijn op de slikoefeningen.

Meer info
Beroerte. Herstel bevorderen & een nieuwe beroerte voorkomen. PlaceboNocebo 28.

 

Referentie

Long YB, Wu XP. A meta-analysis of the efficacy of acupuncture in treating dysphagia in patients with a stroke. Acupunct Med. 2012 Sep 22.

Ook in PlaceboNocebo 05

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Calcium

    Essentieel maar niet onvoorwaardelijk

30 Fytotherapie

  • Salie

    Een heilzaam wondermiddel

37 Biochemie

44 Bewustzijn

50 Medicijnen

52 Research

  • Echiumolie

    Plantaardig alternatief voor visolie… met extra troeven