Chinese geneeskunde verhoogt de overlevingskansen van darmkankerpatiënten

PlaceboNocebo 05

De conventionele behandeling van darmkanker (operatie, chemotherapie en straling) combineren met de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), verhoogt de kans om de kanker te overwinnen of langer kankervrij te blijven. Dat vertelden onderzoekers op een internationaal congres van de Vereniging voor Integratieve Oncologie (Society for Integrative Oncology, SIO).

De Traditionele Chinese Geneeskunde is duizenden jaren oud en heeft haar wortels in de filosofie van het Taoïsme. Het is een volledig gezondheidssysteem met zijn eigen unieke theorieën over anatomie, diagnose, gezondheid en behandelingen. De meest toegepaste vormen van TCM zijn kruidengeneeskunde (fytotherapie) en acupunctuur, maar daarnaast zijn er ook moxibustie (moxatherapie), cupping, massage, mind-body therapie en voedingstherapie. In China wordt in vele ziekenhuizen TCM toegepast naast de conventionele westerse geneeskunde. Ook in het Westen wint TCM aan belangstelling. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine zijn naar schatting 3.1 miljoen Amerikanen in 2006 met acupunctuur behandeld.

Dr. Yu Fei Yang van het Xiyuan Ziekenhuis in Peking gelooft dat TCM een belangrijke rol kan spelen in de postoperatieve behandeling van darmkankerpatiënten. Zij en haar collega’s passen TCM al sinds 1997 toe bij darmkanker. Haar onderzoek toont aan dat patiënten die naast de gewone kankertherapie ook behandeld werden met TCM minder kans hadden om na twee jaar te hervallen of uitzaaiingen te krijgen. Hoe langer en intensiever de therapie gevolgd werd, hoe hoger de kans om twee jaar kankervrij te blijven.

©Hilde Maris

 

Referentie

9th International Conference of the Society for Integrative Oncology (SIO). Gepresenteerd op 10 oktober 2012.

Ook in PlaceboNocebo 05

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Calcium

    Essentieel maar niet onvoorwaardelijk

30 Fytotherapie

  • Salie

    Een heilzaam wondermiddel

37 Biochemie

44 Bewustzijn

50 Medicijnen

52 Research

  • Echiumolie

    Plantaardig alternatief voor visolie… met extra troeven