Groene thee drinken tegen prostaatkanker

PlaceboNocebo 05

Veel groene thee drinken kan de groei van prostaatkanker remmen door ontsteking te temperen en de kankercellen aan te zetten tot zelfvernietiging. Dat vertelde onderzoekster Dr. Susanne M. Henning op een internationaal congres rond kankerpreventie in Anaheim, California.

Mannen met prostaatkanker die twee maanden lang elke dag zes koppen groene thee dronken, hadden daarna aanzienlijk lagere PSA-waarden dan ervoor. Er was bij hen ook minder PSA actief in de prostaat. Bij de prostaatkankerpatiënten die een placebo (water) dronken, veranderden de PSA-waarden niet. Bovendien hadden de mannen in de groene theegroep minder ontstekingsmarkers in hun bloed in vergelijking met de mannen in de placebogroep.

Groene thee is rijk aan polyfenolen - flavonoïden die alleen in planten aanwezig zijn en waarvan ondertussen een hele reeks gezonde effecten bekend is. In groene thee zijn vooral de catechines bestudeerd, waaronder epigallocatechinegallaat (EGCG), een stof met een veelbelovend potentieel in de kankerpreventie en -behandeling.

In dit onderzoek kon men aantonen dat de polyfenolen uit groene thee wel degelijk de prostaat bereiken. Bij 31 van de 34 mannen die groene thee dronken, vond men EGCG en andere catechines in het prostaatweefsel.

Tot nog toe was vooral in laboratoriumonderzoek het kankerremmende effect van groene thee aangetoond, door EGCG in een proefbuis aan kankercellen toe te voegen. Men stelde zich daarbij de vraag of dit stofje ook effectief de kankercellen zou bereiken door het drinken van groene thee. Dat blijkt dus wel het geval te zijn.

Op hetzelfde congres presenteerde een andere onderzoekster, Susan E. Steck, de resultaten van haar studie. Zij kwam tot de conclusie dat mannen die veel flavonoïden met de voeding binnenkrijgen 25% minder kans hebben om een agressieve vorm van prostaatkanker te krijgen dan mannen die weinig flavonoïden eten. Niet alleen groene thee levert deze beschermende stoffen, maar ook alle groenten, fruit, kruiden, specerijen, noten, zaden en cacao.

©Hilde Maris

Meer info
Groene thee. PlaceboNocebo 14.
Prostaatkanker wordt besproken in het boek Kanker begrijpen.

 

Referenties

 1. Annual American Association for Cancer Research (AACR) International Conference on Frontiers in Cancer Prevention Research: Abstract A103. Presented October 17, 2012.
 2. Annual American Association for Cancer Research (AACR) International Conference on Frontiers in Cancer Prevention Research: Abstract B67. Presented October 18, 2012.

Ook in PlaceboNocebo 05

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

 • Calcium

  Essentieel maar niet onvoorwaardelijk

30 Fytotherapie

 • Salie

  Een heilzaam wondermiddel

37 Biochemie

44 Bewustzijn

50 Medicijnen

52 Research

 • Echiumolie

  Plantaardig alternatief voor visolie… met extra troeven