Bacopa monnieri voor chronische pijnbestrijding

PlaceboNocebo 06

Chronische pijn is voor veel mensen een haast ondraaglijke last. Het tast de levenskwaliteit ernstig aan en de meeste pijnpatiënten zijn gedoemd om hun leven lang pijnstillers te nemen, zonder uitzicht op verbetering. Drie kwart van de mensen met chronische pijn moet bovendien voor depressie behandeld worden.

De gewone pijnstillers - ontstekingsremmers zoals ibuprofen en diclofenac - hebben veel bijwerkingen, zijn niet veilig en zijn voor veel pijnlijders ontoereikend. De meest effectieve pijnstillers - opioïden zoals morfine - hebben ook de grootste nadelen:

 • ze geven gewenning, waardoor je steeds hogere doses moet nemen
 • één van de ontwenningsverschijnselen is dat je nog gevoeliger wordt voor pijnprikkels (hyperalgesie)
 • je geraakt eraan verslaafd

Bacopa monnieri, ook bekend als Brahmi, is een plant die in de Ayurveda (Indische geneeskunde) traditioneel gebruikt wordt om het geheugen en het leervermogen te verbeteren. Het is ook effectief voor het verminderen van depressie en angsten. Het werkt even goed tegen angst als lorazepam (Temesta).

Nog beter nieuws is dat Bacopa een pijnstillend effect heeft dat vergelijkbaar is met dat van morfine, maar dan zonder de bijverschijnselen (gewenning, ontwenning en verslaving). Het heeft ook dezelfde ontstekingsremmende werking als NSAID’s (ibuprofen, diclofenac). Het remt COX-2, het enzym dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen.

Maar dat is nog niet alles. Bacopa versterkt de werking van morfine, voorkomt gewenning aan morfine en voorkomt het voornaamste ontwenningsverschijnsel van morfine, de verhoogde gevoeligheid voor pijn.

Het beschermt bovendien tegen de schade die morfine aanricht aan de hersenen, de nieren en het hart. Het is een veilig kruid en het wordt goed verdragen. Bacopa wordt beschouwd als een veelbelovende kandidaat voor chronische pijnbestrijding, op zichzelf of in combinatie met morfine.

©Hilde Maris

 

Referenties

 1. Rauf K, Subhan F, Al-Othman AM, et al. Preclinical Profile of Bacopasides from Bacopa Monnieri (BM) As an Emerging Class of Therapeutics for Management of Chronic Pains. Curr Med Chem. 2012 Dec 3.
 2. Bhattacharya SK, Ghosal S. Anxiolytic activity of a standardized extract of Bacopa monniera: an experimental study. Phytomedicine. 1998 Apr;5(2):77-82.

Ook in PlaceboNocebo 06

14 Voeding

18 Voeding

 • Olijven

  Natuurlijke cholesterolverlagers en ontstekingsremmers

22 Therapie

26 Nutriënten

 • Selenium

  De dunne lijn tussen gezond en schadelijk

30 Fytotherapie

34 Supplementen

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen

 • Aspirine

  Wegen de voordelen op tegen de nadelen?