Bewegen maakt operatie overbodig bij rokersbeen

PlaceboNocebo 06

Claudicatio intermittens of perifeer arterieel vaatlijden - beter bekend als rokersbeen of etalagebeen - is pijn in de benen als gevolg van vernauwing of afsluiting van de bloedvaten in de benen. Het kan zo ernstig worden dat de patiënt niet meer in staat is om te stappen zonder pijn. In dat geval wordt vaak een operatie uitgevoerd om de bloeddoorstroming te herstellen (revascularisatie).

Stoppen met roken, een gezond voedingspatroon en bewegen worden algemeen beschouwd als de beste manier om rokersbeen te behandelen. Deze maatregelen zouden volgens de officiële richtlijnen de eerste optie moeten zijn. Er wordt de laatste jaren echter steeds sneller overgegaan tot een operatie, omdat die meteen resultaat oplevert, waardoor de patiënt onmiddellijk van zijn invaliditeit verlost wordt.

Uit onderzoek blijkt dat beweging op lange termijn effectiever is dan een operatie. Drie maal per week een uur op de loopband stappen geeft na een half jaar betere resultaten dan revascularisatie met een stent. Het voorkomt bovendien onnodige complicaties en risico’s die aan alle operaties verbonden zijn.

Naast stoppen met roken en bewegen is het aangeraden om voor voldoende essentiële vetzuren (vooral omega-3) en antioxidanten (veel groenten en fruit) te zorgen. Supplementen die kunnen helpen zijn omega-3, vitamine C, vitamine E, niacine (B3), pycnogenol of OPC’s (oligomere proanthocyanidinen), L-carnitine, ginkgo biloba, alfa-liponzuur en coënzym Q10.

©Hilde Maris

 

Referentie

Murphy TP, Cutlip DE, Regensteiner JG et al. Supervised exercise versus primary stenting for claudication resulting from aortoiliac peripheral artery disease: six-month outcomes from the claudication: exercise versus endoluminal revascularization (CLEVER) study. Circulation. 2012 Jan 3;125(1):130-9.

Ook in PlaceboNocebo 06

14 Voeding

18 Voeding

  • Olijven

    Natuurlijke cholesterolverlagers en ontstekingsremmers

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Selenium

    De dunne lijn tussen gezond en schadelijk

30 Fytotherapie

34 Supplementen

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen

  • Aspirine

    Wegen de voordelen op tegen de nadelen?