Druivenpitextract doodt kankercellen die resistent zijn tegen chemotherapie

PlaceboNocebo 06

Druivenpitten bevatten bioactieve stoffen, zoals oligomere proanthocyanidinen (OPC’s), catechine, epicatechine en squaleen, waarvan bekend is dat ze verschillende soorten kankercellen selectief doden. Selectief wil zeggen dat ze de kankercellen doden, maar gezonde cellen niet.

In een recente studie ontdekten onderzoekers dat een extract van druivenpitten beter werkt naarmate kanker zich in een verder gevorderd stadium bevindt. In dit geval ging het om darmkanker.

Kankercellen ondergaan genetische mutaties, dat zijn afwijkingen in het DNA, waardoor ze verschillen van gezonde cellen. Darmkankercellen kunnen tijdens de progressie van kanker tot wel 11.000 mutaties ondergaan. Dat maakt hen resistent tegen chemotherapie, omdat chemotherapeutische medicijnen slechts werken tegen een specifieke mutatie. Hoe meer mutaties, hoe minder goed chemo werkt.

Druivenpitextract doet het tegenovergestelde: het doodt kankercellen effectiever naarmate ze meer mutaties ondergaan hebben. Er is twee keer minder druivenpitextract nodig om de helft van stadium IV kankercellen te doden, dan om hetzelfde aantal stadium II kankercellen te doden. In stadium II is de tumor al gegroeid, maar zonder uitzaaiingen. In stadium IV zijn er uitzaaiingen naar andere organen of is de kanker verspreid in heel het lichaam.

Druivenpitextract en de bioactieve stoffen die erin zitten, zijn volgens de onderzoekers veelbelovend voor de behandeling van darmkanker, aangezien bij 60% van de mensen bij wie darmkanker ontdekt wordt de kanker zich al in een vergevorderd stadium bevindt.

©Hilde Maris

Meer info
Druivenpitextract. De veelzijdige werking van OPC’s. PlaceboNocebo 31.
Darmkanker. PlaceboNocebo 32.

 

Referentie

Derry M, Raina K, Agarwal R, Agarwal C. Differential effects of grape seed extract against human colorectal cancer cell lines: The intricate role of death receptors and mitochondria. Cancer Lett. 2012 Dec 23. pii: S0304-3835(12)00732-X.

 

Ook in PlaceboNocebo 06

14 Voeding

18 Voeding

  • Olijven

    Natuurlijke cholesterolverlagers en ontstekingsremmers

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Selenium

    De dunne lijn tussen gezond en schadelijk

30 Fytotherapie

34 Supplementen

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen

  • Aspirine

    Wegen de voordelen op tegen de nadelen?