Ginseng gaat veroudering tegen

PlaceboNocebo 06

Ginseng is al eeuwen bekend voor zijn vitaliserende werking en wordt om die reden gegeven aan vermoeide, verzwakte mensen. Dat ginseng werkt, hoeft niet bewezen te worden, dat kan je voelen wanneer je het neemt. Toch wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van ginseng. Zo werd onlangs aangetoond dat Koreaanse ginseng het verouderingsproces kan tegengaan.

Vrije radicalen en oxidatieve stress spelen een belangrijke rol bij het verouderingsproces. Vrije radicalen zijn moleculen die een elektron te weinig hebben. Ze pakken een elektron af van een andere molecule, die daardoor beschadigd (geoxideerd) wordt. De schade die op die manier ontstaat, noemt men oxidatieve stress. Vrije radicalen (pro-oxidanten) zijn een onderdeel van het immuunsysteem, ze vernietigen vreemde indringers, zoals virussen en bacteriën. In normale omstandigheden worden ze geneutraliseerd door antioxidanten, zodra ze hun werk gedaan hebben. Bij gebrek aan antioxidanten blijven vrije radicalen echter hun werk gewoon verder doen en beginnen ze ook gezond weefsel te beschadigen. Op die manier versnelt het verouderingsproces en ontstaan degeneratieziekten.

Het is dus belangrijk dat er een evenwicht is tussen vrije radicalen en antioxidanten. Bepaalde antioxidanten kunnen in het lichaam zelf aangemaakt worden, zoals de enzymatische antioxidanten superoxide dismutase, catalase, glutathion peroxidase, enz. Andere antioxidanten halen we uit de voeding, bv. vitamine C, E, selenium en glutathion. Voor de werking van de antioxidantenzymen zijn ook vitaminen en mineralen nodig. De antioxidantstatus wordt dus grotendeels bepaald door het voedingspatroon.

Bij het ouder worden - en ook bij ziekte - zien we vaak dat de balans overslaat naar de vrije radicalen: er zijn meer pro-oxidanten actief dan antioxidanten.

Wetenschappers gaven oude ratten Koreaanse ginseng en onderzochten het effect ervan op de oxidatieve stress en het antioxidantgehalte in het lichaam. De ratten die ginseng kregen, hadden aanzienlijk minder oxidatieve stress en een hoger gehalte aan antioxidanten, vergeleken met ratten die geen ginseng kregen. Ginseng geeft dus niet alleen vitaliteit, maar kan effectief veroudering tegengaan en beschermen tegen de zogenaamde ‘ouderdomsziekten’.

©Hilde Maris

Meer info
Panax ginseng. Levenswortel, goddelijk kruid & onsterfelijkheidsbelofte. PlaceboNocebo 29.

 

Referentie

Ramesh T, Kim SW, Hwang SY, et al. Panax ginseng reduces oxidative stress and restores antioxidant capacity in aged rats. Nutr Res. 2012 Sep;32(9):718-26.

Ook in PlaceboNocebo 06

14 Voeding

18 Voeding

  • Olijven

    Natuurlijke cholesterolverlagers en ontstekingsremmers

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Selenium

    De dunne lijn tussen gezond en schadelijk

30 Fytotherapie

34 Supplementen

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen

  • Aspirine

    Wegen de voordelen op tegen de nadelen?