Olijven

Natuurlijke cholesterolverlagers en ontstekingsremmers

PlaceboNocebo 06

De olijf is een van de oudste gecultiveerde voedingsmiddelen. De olijfboom (Olea europaea) werd in 3.000 v.C. al door de Egyptenaren gekweekt en is sinds de oudheid een bron van voedsel, brandstof, timmerhout en geneesmiddelen. Hij werd beschouwd als een symbool van vrede en van wijsheid. De olijf wordt vooral geassocieerd met de mediterrane keuken, maar ze is ondertussen ook bij ons goed ingeburgerd. Niet iedereen kan de smaak echter appreciëren. Olijven hebben een ‘love it or hate it’ effect: de ene is er dol op, de andere vindt ze walgelijk. Wie ervan houdt, heeft geluk, want olijven hebben een cholesterolverlagende en ontstekingsremmende werking. De ideale borrelhap dus.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 06

14 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Selenium

    De dunne lijn tussen gezond en schadelijk

30 Fytotherapie

34 Supplementen

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen

  • Aspirine

    Wegen de voordelen op tegen de nadelen?