Pycnogenol verlicht astma

PlaceboNocebo 06

Pycnogenol® is een extract van de bast van de pijnboom Pinus Maritima. Het is een natuurlijke ontstekingsremmer en een krachtige antioxidant. Het heeft vooral gunstige effecten bij doorbloedingsstoornissen zoals verstopte aders, hoge bloeddruk, zware benen, spataders en erectiestoornissen.

Pycnogenol kan ook hulp bieden voor mensen met hooikoorts of astma. In een recente studie werden astmapatiënten in twee groepen verdeeld. Eén groep moest gewoon hun steroïden-inhalator gebruiken en de andere groep kreeg daarbovenop 100 mg Pycnogenol per dag (50 mg ’s morgens en 50 mg ’s avonds).

 • 55% van de patiënten die Pycnogenol kregen kon hun dagelijkse dosis steroïden verlagen. In de controlegroep was dat slechts 6%, terwijl 19% van hen hun dosis nog moest verhogen.
 • De Pycnogenolgroep moest slechts om de vijf dagen gebruik maken van een noodinhalator om astma-aanvallen te onderdrukken, terwijl dat in de controlegroep om de twee dagen was.
 • Pycnogenol halveerde het aantal keren dat de patiënten ’s nachts wakker werden door astmasymptomen. In de controlegroep werd men nog even vaak wakker als voordien.
 • Pycnogenol verminderde bovendien het aantal dagen met ernstige astmasymptomen en het aantal doktersbezoeken.
 • Pycnogenol verbeterde niet alleen de symptomen van astma, de effecten konden ook aangetoond worden in het bloed, waar er een duidelijke daling van ontstekingsmarkers gemeten werd.

©Hilde Maris

Meer info
Astma & chronische longziekten. PlaceboNocebo 26.
Pycnogenol. PlaceboNocebo 14.

 

Referentie

Belcaro G, Luzzi R, Cesinaro Di Rocco P, et al. Pycnogenol® improvements in asthma management. Panminerva Med. 2011 Sep;53(3 Suppl 1):57-64.

Ook in PlaceboNocebo 06

14 Voeding

18 Voeding

 • Olijven

  Natuurlijke cholesterolverlagers en ontstekingsremmers

22 Therapie

26 Nutriënten

 • Selenium

  De dunne lijn tussen gezond en schadelijk

30 Fytotherapie

34 Supplementen

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen

 • Aspirine

  Wegen de voordelen op tegen de nadelen?