Verlaag je bloeddruk met gazpacho

PlaceboNocebo 06

Hoge bloeddruk is een van de grootste medische problemen waarmee we te kampen hebben. Naar schatting een vierde van de volwassen bevolking heeft een te hoge bloeddruk. De gevolgen daarvan zijn niet te onderschatten. Wie een hoge bloeddruk heeft, loopt meer risico op een hartaanval, beroerte, nierschade en oogaandoeningen. Medicijnen om de bloeddruk te verlagen, zoals diuretica, bètablokkers en vaatverwijders, pakken maar één aspect van het probleem aan en hebben ongewenste bijwerkingen.

Gazpacho is een populaire Spaanse koude soep, gemaakt van tomaten, paprika, komkommer, uien, knoflook, olijfolie en wijnazijn. Onderzoekers van de afdeling voeding en voedingswetenschappen aan de universiteit van Barcelona analyseerden de gegevens van bijna 4.000 Spanjaarden met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Diegenen die veel gazpacho aten, hadden een lagere bloeddruk dan diegenen die geen gazpacho aten. Hun systolische bloeddruk (bovendruk) was gemiddeld 1.9 mmHg lager en hun diastolische bloeddruk (onderdruk) was gemiddeld 1.5 mmHg lager. Elke 250 ml gazpacho extra per week gaf 15% minder kans op hoge bloeddruk. Dat lijkt misschien niet veel, maar het telt aardig op als je enkele dagen per week een portie eet.

De groenten in gazpacho zijn bijzonder rijk aan carotenoïden, bioflavonoïden en vitamine C. Ook de olijfolie is een sterke troef. Twee eetlepels olijfolie per dag kunnen de bloeddruk spectaculair doen dalen en de bloedvaten soepeler maken. Bovendien levert een portie gazpacho een aanzienlijke hoeveelheid kalium, één van de belangrijkste mineralen voor een gezonde bloeddruk. Het geheim van gazpacho zit echter niet alleen in de combinatie van ingrediënten, maar ook in het feit dat ze rauw gegeten wordt. De soep wordt niet verhit, zodat alle nutriënten maximaal bewaard blijven.

©Hilde Maris

Meer info
Hoge bloeddruk wordt besproken in PlaceboNocebo 27.

 

Referentie

Medina-Remón A, Vallverdú-Queralt A, Arranz S, et al. Gazpacho consumption is associated with lower blood pressure and reduced hypertension in a high cardiovascular risk cohort. Cross-sectional study of the PREDIMED trial. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2012 Nov 10. pii: S0939-4753(12)00181-0.

 

Ook in PlaceboNocebo 06

14 Voeding

18 Voeding

  • Olijven

    Natuurlijke cholesterolverlagers en ontstekingsremmers

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Selenium

    De dunne lijn tussen gezond en schadelijk

30 Fytotherapie

34 Supplementen

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen

  • Aspirine

    Wegen de voordelen op tegen de nadelen?