Asperges verlagen de bloedsuikerspiegel

PlaceboNocebo 07

Asperges (asparagus officinalis) kunnen helpen bij het voorkomen van diabetes door de werking van de pancreas - en de insulineaanmaak - te verbeteren. Een extract van asperges werkt zelfs even goed voor het behandelen van diabetes als glibenclamide, een standaard diabetesmedicijn.

Wetenschappers vergeleken onlangs een asperge-extract met glibenclamide bij diabetische ratten.

Het asperge-extract verlaagde de nuchtere bloedsuikerspiegel afhankelijk van de dosis en de tijd. Hoe hoger de dosis en hoe langer de behandeling voortgezet werd, hoe meer de nuchtere bloedsuikerspiegel daalde. Het verhoogde ook de eigen aanmaak van insuline en verbeterde de werking van de bètacellen van de pancreas (de cellen die insuline produceren). Bovendien verhoogde het asperge-extract de concentratie van antioxidanten in het bloed.

De effecten van asperge-extract waren vergelijkbaar met die van glibenclamide. Het wordt daarom beschouwd als een veilig natuurlijk alternatief voor het behandelen van diabetes.

Een extract heeft natuurlijk een veel sterkere werking dan een portie asperges, maar regelmatig asperges eten kan toch bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel.

©Hilde Maris

 

Referentie

Hafizur RM, Kabir N, Chishti S. Asparagus officinalis extract controls blood glucose by improving insulin secretion and β-cell function in streptozotocin-induced type 2 diabetic rats. Br J Nutr. 2012 Nov 14;108(9):1586-95.

Ook in PlaceboNocebo 07

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Supplementen

38 Sport & beweging

44 Bewustzijn

48 Psychologie

52 Voeding