Een kater voorkomen

Schadelijke effecten van alcohol beperken met supplementen

PlaceboNocebo 07

Er is veel discussie over de vraag of matige alcoholconsumptie gezond of ongezond is. Het is niet eenvoudig om daar een antwoord op te geven dat voor iedereen geldt. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel en wat je drinkt en hoe je leefstijl er voor de rest uitziet, maar het effect van alcohol wordt grotendeels bepaald door de manier waarop je lichaam alcohol afbreekt. Wanneer de lever in staat is om alcohol efficiënt af te breken, zullen de schadelijke effecten beperkt blijven. Wanneer alcohol niet efficiënt afgebroken wordt, kan heel wat schade aangericht worden in het lichaam. De meest voelbare schade is de kater de volgende ochtend, maar er zijn ook gevolgen die pas op lange termijn voelbaar worden.

Of je alcohol al dan niet efficiënt afbreekt, heeft voor een deel te maken met genetische factoren, maar vooral met de aan- of afwezigheid van bepaalde voedingsstoffen en van andere toxische stoffen.

Dit artikel is geen pleidooi voor of tegen het drinken van alcohol, wel voor het nemen van beschermende maatregelen als je ervoor kiest om (veel) alcohol te drinken.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 07

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

38 Sport & beweging

44 Bewustzijn

48 Psychologie

52 Voeding