Gekweekte vis bevat te veel omega-6 en verzadigde vetten

PlaceboNocebo 07

De gezondheidseffecten van omega-3 vetzuren zijn welbekend en men ontdekt nog steeds nieuwe gunstige gevolgen van een hoge inname van deze gezonde vetten. Het percentage omega-3 vetzuren in je bloed - de zogenaamde omega-3 index - is een goede maatstaf voor je cardiovasculaire gezondheid.

De omega-3 index is het percentage omega-3 vetzuren (EPA + DHA) in de rode bloedcellen. Een index van minder dan 4% geeft je tien keer meer kans om plots te sterven aan hart- en vaatziekten dan een index van 8%. Een optimale omega-3 index is volgens onderzoek 8 tot 11%. Ondanks het advies om meer vette vis te eten, halen de meeste mensen deze index niet.

Door de hoge mate van industrialisatie van onze voeding is de meeste vis die gegeten wordt afkomstig uit viskwekerijen. Deze vissen worden gevoed met soja- en granenmeel, waardoor hun omega-3 gehalte drastisch gedaald is. In normale omstandigheden haalt de vis zijn omega-3 uit algen, plankton en andere (kleinere) vissen. Gekweekte vissen hebben door de afwezigheid van omega-3 in hun voeding een veel lager gehalte aan omega-3 dan wilde vissen. Maar dat is nog niet alles: ze bevatten ook veel meer omega-6 vetzuren en verzadigde vetten.

Dat betekent dat gekweekte vis van een ontstekingsremmend voedingsmiddel veranderd is in een ontstekingsbevorderend voedingsmiddel.

Dat wordt bevestigd in een recente studie. Twintig vrijwilligers moesten 630 gram zeebrasem per week eten. De ene helft (groep A) kreeg zeebrasem die met vismeel (VM) gevoed was, de andere helft (groep B) kreeg zeebrasem die met plantaardig meel (PM) gevoed was. Na tien weken werden de rollen omgekeerd en moesten beide groepen tien weken lang de andere ‘soort’ zeebrasem eten.

Het omega-3 gehalte van de beide vissoorten was hetzelfde, maar de met plantaardig meel gevoede zeebrasem had een hoge verhouding omega-6/omega-3.

Bij groep A was door tien weken VM-brasem te eten het cholesterolgehalte gedaald met 29,3%. LDL-cholesterol was met 21,6% gedaald en triglyceriden met 11,7%. Ontstekingsfactoren (interleukinen) waren eveneens aanzienlijk gedaald. Bovendien was hun bloed minder stroperig (minder dik). Al deze gunstige effecten werden volledig tenietgedaan door vervolgens tien weken PM-brasem te eten.

©Hilde Maris

 

Referenties

  1. Weaver KL, Ivester P, Chilton JA, et al. The content of favorable and unfavorable polyunsaturated fatty acids found in commonly eaten fish. J Am Diet Assoc. 2008 Jul;108(7):1178-85.
  2. Sofi F, Giorgi G, Cesari F et al. The atherosclerotic risk profile is affected differently by fish flesh with a similar EPA and DHA content but different n-6/n-3 ratio. Asia Pac J Clin Nutr. 2013;22(1):32-40.
  3. Harris WS, Von Schacky C. The Omega-3 Index: a new risk factor for death from coronary heart disease? Prev Med. 2004 Jul;39(1):212-20.

Ook in PlaceboNocebo 07

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Supplementen

38 Sport & beweging

44 Bewustzijn

48 Psychologie

52 Voeding