Koolhydraatbeperking eindelijk officieel getest als kankerbehandeling

PlaceboNocebo 07

Een aantal studies heeft al aangetoond dat caloriebeperking of koolhydraatbeperking een effectieve manier is om kanker te voorkomen en te behandelen. Meer dan honderd jaar geleden ontdekte men al dat tumoren trager groeiden bij muizen op een caloriebeperkt dieet dan bij muizen op een normaal dieet. De hypothese dat minder koolhydraten eten de groei van kankercellen vertraagt of remt, wordt ondersteund door talrijke wetenschappelijke laboratoriumonderzoeken, en door het vergelijken van het voedingspatroon van kankerpatiënten en hun kans om te overleven.

Tot nog toe wil men dat in de medische wereld niet echt erkennen, omdat er geen placebogecontroleerde klinische studies gedaan zijn om het te bevestigen. Met andere woorden: het is nog niet officieel ‘bewezen’.

Er zijn al langer aanwijzingen dat kanker veroorzaakt wordt door een verstoord metabolisme (stofwisseling) en ook voorkomen of geremd kan worden door het metabolisme te wijzigen, onder meer door beweging, vasten, caloriebeperking of een koolhydraatarm dieet. Wetenschappers vinden dat de tijd nu rijp is om klinische studies uit te voeren om dit te bewijzen.

Kankercellen hebben glucose (suiker) nodig om te groeien. De mens kan ook energie aanmaken uit vetzuren en ketonen (afbraakproducten van de vetverbranding) en heeft dus strikt gezien weinig of geen koolhydraten of suikers uit de voeding nodig. Kankercellen kunnen geen vetzuren of ketonen gebruiken als voeding. Wanneer ze geen glucose krijgen, maar alleen vetzuren en ketonen, dan verhongeren ze letterlijk.

Het advies aan kankerpatiënten om vetten te beperken is dus geen goed advies. Steeds meer deskundigen zijn het erover eens dat ze juist veel (goede) vetten moeten eten, maar suikers moeten vermijden.

De Amerikaanse Duke Universiteit gaat nu 30 mannen met prostaatkanker op een koolhydraatarm dieet zetten (minder dan 20 gram koolhydraten per dag) en hen vergelijken met 30 andere mannen met prostaatkanker die een standaardbehandeling krijgen. Het gaat om mannen bij wie het verwijderen van de prostaat en de daaropvolgende behandeling gefaald heeft.

De Thomas Jefferson Universiteit gaat dan weer testen of caloriebeperking bij vrouwen met borstkanker de werking van radiotherapie (straling) kan verbeteren en een borstamputatie kan voorkomen. De vrouwen moeten tijdens de behandeling hun dagelijkse calorie-inname met 25% verminderen door minder koolhydraten te eten. Uit studies met muizen blijkt namelijk dat kankercellen efficiënter vernietigd worden door straling wanneer de muizen op een ketogeen dieet gezet worden (veel vetten, voldoende eiwitten en weinig koolhydraten).

Koolhydraten volledig schrappen en vervangen door dierlijke eiwitten is geen goed idee. Beperk vooral de geraffineerde koolhydraten en suikers (brood, pasta, gebak, frisdrank, snoep) en leg de nadruk op plantaardige eiwitten en vetten. Groenten, fruit, noten, zaden, peulvruchten, vis en gevogelte zijn een gezondere keuze dan het typische Atkinsdieet met veel dierlijke eiwitten en vetten. Dit laatste bevat te weinig vezels en fytochemicaliën (stoffen die alleen in planten zitten).

Sporten of voldoende bewegen is een goede manier om zelf je koolhydraten te verbruiken, zodat er niets overblijft voor de kankercellen.

©Hilde Maris

Meer info
Kanker begrijpen. De wijsheid van het lichaam.

 

Referenties

Champ CE, Baserga R, Mishra MV, et al. Nutrient restriction and radiation therapy for cancer treatment: when less is more. Oncologist. 2013;18(1):97-103.

 

Ook in PlaceboNocebo 07

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Supplementen

38 Sport & beweging

44 Bewustzijn

48 Psychologie

52 Voeding