Soja-extract beter dan afzonderlijke isoflavonen bij prostaatkanker

PlaceboNocebo 07

In PlaceboNocebo 6 werd de antikankerwerking van soja-isoflavonen tegen hormonale kankers, zoals prostaatkanker, besproken. Uit onderzoek blijkt dat een extract van soja, waar naast de isoflavonen ook alle andere bioactieve stoffen uit soja in zitten, effectiever is in het voorkomen van prostaatkanker dan een supplement met alleen maar soja-isoflavonen.

Wetenschappers vergeleken het effect van genisteïne en daidzeïne afzonderlijk met dat van een extract met het volledige spectrum van sojanutriënten, waarvan 50% isoflavonen.

Prostaatkankercellen en prostaatcellen van mannen met goedaardige prostaatvergroting werden behandeld met verschillende concentraties van het soja-extract en van de geïsoleerde soja-isoflavonen. Het extract zette duidelijk meer kankercellen aan tot zelfvernietiging. Genisteïne en daidzeïne afzonderlijk vernietigden ook goedaardige prostaatcellen, terwijl het soja-extract dat niet deed.

Volgens de onderzoekers is een volledig extract van soja een doeltreffender en veiliger middel tegen prostaatkanker, omdat het specifiek inwerkt op de kankercellen en niet op goedaardige cellen.

©Hilde Maris

Meer info
Soja-isoflavonen. PlaceboNocebo 6.
Prostaatvergroting. PlaceboNocebo 6.
Prostaatkanker wordt besproken in het boek Kanker begrijpen.

 

Referentie

Hsu A, Bray TM, Helferich WG, et al. Differential effects of whole soy extract and soy isoflavones on apoptosis in prostate cancer cells. Exp Biol Med (Maywood). 2010 Jan;235(1):90-7

Ook in PlaceboNocebo 07

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Supplementen

38 Sport & beweging

44 Bewustzijn

48 Psychologie

52 Voeding