Fosfatidylserine verbetert aandacht en geheugen van kinderen met leerproblemen

PlaceboNocebo 08

Kinderen die moeilijkheden hebben om zich te concentreren, hun aandacht erbij te houden en stil te zitten, krijgen vaak het etiket adhd opgeplakt. Volgens internationale cijfers zou 3 tot 10% van de schoolgaande kinderen ‘officieel’ adhd hebben, dat wil zeggen volgens de criteria van de psychiatrische bijbel, de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV). Of je je kind een adhd’er wil noemen of gewoon een impulsief, creatief kind is een kwestie van opvatting, maar het blijft wel een feit dat veel kinderen het moeilijk hebben op school omdat ze hun aandacht er niet bij kunnen houden.

Fosfatidylserine is de belangrijkste fosfolipide in de hersenen. Het is een vetachtige substantie die samen met andere fosfolipiden het grootste deel van alle celmembranen vormt. Het speelt een belangrijke rol in de communicatie tussen cellen en hun omgeving en de overdracht van boodschappen tussen zenuwcellen. Het houdt de celmembraan ‘vloeibaar’, zodat neurotransmitters zoals acetylcholine, noradrenaline, serotonine en dopamine hun signalen vlot kunnen doorgeven.

Suppletie met fosfatidylserine (uit soja) verbetert de verstandelijke functies, vooral geheugen, leervermogen, vocabulaire vaardigheden en concentratie. Het verbetert bovendien de stemming en blijkt stress te temperen.

In een recente studie bij kinderen met adhd die twee maanden lang 200 mg fosfatidylserine per dag namen, stelde men een aanzienlijke verbetering vast van alle adhd-symptomen. Ze konden zich beter concentreren, hun aandacht er beter bij houden, waren minder impulsief en hyperkinetisch en hun kortetermijngeheugen verbeterde. Bij kinderen die een placebo gekregen hadden, verbeterden de adhd-symptomen niet.

Fosfatidylserine wordt goed verdragen en geeft geen bijwerkingen. In combinatie met visolie of krillolie en GLA (gamma-linoleenzuur) geeft het nog betere resultaten.

©Hilde Maris

 

Referentie

Hirayama S, Terasawa K, Rabeler R, et al. The effect of phosphatidylserine administration on memory and symptoms of attention-deficit hyperactivity disorder: a randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial. J Hum Nutr Diet. 2013 Mar 17.

Ook in PlaceboNocebo 08

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

  • Artisjok

    Een delicatesse voor een zuiver lichaam

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

33 Sport & beweging

36 Leefstijl

40 Vraag aan de lezers

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen