Granaatappel tegen diabetes

PlaceboNocebo 08

Granaatappel (Punica granatum L.) wordt in de Indiase Unani geneeskunde traditioneel gebruikt voor de behandeling van diabetes. Granaatappelextract verlaagt de opname van glucose in de darm en verhoogt de aanmaak van glycogeen (reservesuiker) in de lever en de spieren. Het doet op die manier de bloedsuikerspiegel dalen.

Granaatappelextract voorkomt bij diabetici niet alleen een hoge bloedsuikerspiegel, het verlaagt ook het cholesterolgehalte, LDL-cholesterol, triglyceriden en de atherogene index (een maat voor de vorming van atherosclerotische plaque), terwijl het de HDL-cholesterol doet stijgen.

Granaatappelextract verlaagt de activiteit van het hormoon resistine dat afgescheiden wordt door vetweefsel en insulineresistentie veroorzaakt. Insulineresistentie betekent dat de lever- en spiercellen niet meer reageren op insuline en dus minder glucose kunnen opnemen.

Granaatappel verhoogt bovendien de activiteit van het enzym paraoxonase-1 (PON-1). Lage PON-1 waarden in het bloed worden waargenomen bij hart- en vaatziekten en een toenemende lijst van chronische, zogenaamde ‘ouderdomsziekten’. Bij gezonde mensen maakt de lever meer PON-1 aan wanneer de bloedsuikerspiegel na de maaltijd stijgt, om de schadelijke effecten van te veel glucose tegen te gaan. Bij mensen met diabetes en mensen in het voorstadium van diabetes (insulineresistentie, glucose-intolerantie) is PON-1 na de maaltijd verlaagd. Bij diabetespatiënten die drie maanden lang elke dag 50 ml granaatappelsap dronken, stegen de PON-1 waarden weer tot normale, gezonde waarden.

©Hilde Maris

Meer info
Granaatappel. PlaceboNocebo 14.
Diabetes & metabool syndroom. Omkeerbaar zonder medicijnen.

 

Referenties

  1. Das S, Barman S. Antidiabetic and antihyperlipidemic effects of ethanolic extract of leaves of Punica granatum in alloxan-induced non-insulin-dependent diabetes mellitus albino rats. Indian J Pharmacol. 2012 Mar;44(2):219-24.
  2. Parsaeyan N, Mozaffari-Khosravi H, Mozayan MR. Effect of pomegranate juice on paraoxonase enzyme activity in patients with type 2 diabetes. J Diabetes Metab Disord. 2012 Aug 31;11(1):11.

Ook in PlaceboNocebo 08

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

  • Artisjok

    Een delicatesse voor een zuiver lichaam

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

33 Sport & beweging

36 Leefstijl

40 Vraag aan de lezers

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen