Het detoxificatiesysteem

Nutriënten voor een vlotte afbraak en verwijdering van gifstoffen

PlaceboNocebo 08

Detoxificatie is in de biochemische betekenis het metabolisme dat ongewenste stoffen afbreekt en uit het lichaam verwijdert. Het detoxificatiesysteem is een van de belangrijkste mechanismen voor onze gezondheid en is sterk individueel bepaald. Wanneer dit systeem niet goed werkt, kunnen giftige stoffen zich opstapelen in het lichaam. Een slecht detoxificatiesysteem ligt aan de basis van een heel aantal ziektebeelden, zoals kanker, alzheimer, parkinson, reuma, fibromyalgie, immuunziekten, chronische vermoeidheid, hart- en vaatziekten, enz. De manier waarop we als individu giftige stoffen afbreken is deels genetisch bepaald, maar wordt heel sterk beïnvloed door voeding en leefstijl.

Het is algemeen bekend dat knoflook en chlorofyl een ontgiftende werking hebben, maar stoffen zoals de B-vitaminen, magnesium of bepaalde aminozuren worden meestal niet in verband gebracht met detoxificatie. Toch zijn deze en andere stoffen nodig voor een vlotte afbraak en verwijdering van gifstoffen. Inzicht in de werking van het detoxificatiesysteem is belangrijk voor iedereen die zelf iets aan zijn/haar gezondheid wil doen.

Een update van het detoxificatiesysteem, met de nadruk op de voedingsstoffen die de verschillende fasen activeren of remmen, wordt besproken in PlaceboNocebo 38.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 08

3 Zo zien wij het

15 Voeding

18 Voeding

  • Artisjok

    Een delicatesse voor een zuiver lichaam

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

33 Sport & beweging

36 Leefstijl

40 Vraag aan de lezers

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen