Hoe belangrijk is muziek voor jou?

PlaceboNocebo 08

Er zijn veel muzieksoorten die ik veel beluister: easy listening, Nederlands met goede teksten, klassiek, Indiaas, meditatief, … Meestal begin ik ‘s ochtends en eindig ik ‘s avonds met een meditatief gerichte muziekkeuze, om rustig de dag te beginnen en te eindigen. Als ik van mijn werk kom, wisselt het sterk, soms iets om lekker mee te zingen of te swingen, soms wat stevigs (oude rock en symfonische rock, Afrikaanse percussie). Muziek is erg belangrijk in mijn leven. Ik zing ook veel, speel zelf percussie, een beetje gitaar. Muziek laat me weer leven in moeilijke tijden, laat me doorademen, mijn aandacht heel specifiek richten, samenwerken en genieten met anderen.
In het revalidatiecentrum waar ik werk wordt veel met muziek als therapie gedaan. Ik vind het erg leuk om hier als ergotherapeute aan mee te kunnen werken en geniet er enorm van als mensen in de muziek weer in contact komen met wat ze belangrijk vinden, weer in hun kracht komen. (Christel G.)

Ik hou van veel soorten muziek, afhankelijk van de stemming waarin ik me bevind. Dat kan gaan van klassiek tot stevige gitaarmuziek. Muziek heeft een diepgaande invloed op mijn gemoed. Het kalmeert me als ik onrustig ben en maakt me energiek als ik me wat loom voel. Het sleurt me door moeilijke perioden, door pijn en verdriet. Muziek geeft me het gevoel dat ik niet alleen ben. (Ludo S.)

De juiste muziek op het juiste moment maakt alle emoties veel sterker. Het maakt dat verdriet dieper gaat en geluk intenser wordt. (Hélène N.)

Mijn favoriete muziek? Vanalles, maar liefst muziek die mijn hart raakt. Ik hou erg van muziek van Ennio Morricone. Op dit moment luister ik veel naar Ludovico Einaudi. Ik hou van stilte en heb bijna nooit radio of muziek aan. De invloed op mij: muziek kan me oppeppen, mijn gemoed weergeven en ondersteunen, me tot dansen aanzetten en tot tranen roeren. Eigenlijk heeft muziek een te kleine plaats in mijn leven. Het zou me goed doen vaker muziek te luisteren. Maar door de huidige dosering waardeer ik het wel enorm als er goede muziek is. (Marij J.)

Muziek was al in de late jaren '80 en begin jaren '90 een héél erg belangrijk hulpmiddel, samen met lange natuurwandelingen aan zee, mijn beste therapeut en healer. Muziek is een instrument op zich om de 'ziel' te helen. Na twintig jaar ben ik van polyfonie en klassieke muziek terug van alle soorten muziek gaan houden. Vooral vrouwelijke songwriters dragen nu mijn voorkeur, maar ook blues en vele andere genres. Ja, zelfs Armin Van Duren vind ik 'cool'! Vooral in de wagen luister ik nog naar muziek. Thuis staat de stereo nu meestal af en geniet ik van de stilte... (Marleen S.)

Muziek spelen (piano) is de enige manier om mij volledig tot rust te brengen, alle negativiteit uit mijn hoofd te krijgen en alle spanning van me af te doen vallen. Niets anders is vergelijkbaar met piano spelen. Het is veel goedkoper en doeltreffender dan een dagje in een wellnesscenter. (M.D.)

Ik hou van stevige gitaarmuziek en heavy metal. Naar het schijnt zou dat niet goed zijn voor mijn hart, omdat het het verkeerde ritme heeft. Maar ik word er rustiger van dan van klassieke muziek, waar ik het van op mijn heupen krijg. Ik denk niet dat iets waar je van houdt en dat je een goed gevoel geeft zo slecht voor je gezondheid kan zijn. (Bart W.)

Muziek is voor mij heel belangrijk, het is thuiskomen in jezelf. (Steven N.)

Muziek maakt wachten draaglijk, pept je op tijdens het sporten, maakt dat je zin hebt om te dansen, maakt van schoonmaken een plezier, … En sommige muziek kan je echt heel diep raken. Muziek is belangrijk voor mij. Ik zou niet zonder willen leven. (Wilma DR)

Muziek maakt je gelukkiger als je al gelukkig bent, maar maakt je ook ongelukkiger als je ongelukkig bent. Muziek roept herinneringen op die ik liever weggeborgen houd. Vooral de muziek uit mijn jonge jaren kan me met zoveel heimwee vervullen dat ik tegenwoordig gewoon geen muziek meer luister. En de moderne muziek die ze op de radio spelen, daar word ik soms zo zenuwachtig van. Geef mij maar stilte. (August L.)

Heel belangrijk. Volgens mijn humeur. Muziek kan ook m'n humeur of gemoedsgesteldheid veranderen. Muziek kan een zeer relaxerende werking hebben. Het kan helpen met het verwerken van emoties. Er is natuurlijk de vraag... zelf muziek maken (zoals zingen of fluiten) of naar muziek luisteren?  Ik ben geen artiest, dus bij mij blijft het bij zingen en fluiten. Het kan een heel goed gevoel geven. Meestal doe ik het spontaan. Als je mij hoort fluiten, dan ben ik heel goed gezind. Bij mij is het dus ook een barometer voor anderen. (Corinne DS)

Muziek is voor mij heel belangrijk. Ze brengt mij in de juiste sfeer, geeft mij energie of brengt mij rust. Muziek geeft mij creativiteit wanneer ik ze nodig heb en is mijn trouwe reisgezel op de trein. Muziek geeft mensen het wij-zijn-één-gevoel in het Sportpaleis en vertelt aan die speciale mens wat jij niet onder woorden kan brengen. Tegenwoordig luister ik het meest naar downtempo maar ook redelijk veel naar Trance muziek, zoals die van Above & Beyond. Een goed humeur is gegarandeerd. (Bart D.)

Muziek, klank, vibratie = leven. Daarmee is alles eigenlijk gezegd. Hoewel er misschien toch een onderscheid dient gemaakt te worden in heilzame klanken en destructieve klanken. De heilzame brengen mij het snelst naar de bron, een stille ruimte binnenin. Wanneer ik mantra's zing, of gewoon klanken, kan ik ze voelen trillen in m'n lichaam en terwijl kan ik niets anders doen, zoals denken of in een emotie blijven hangen. Alles wordt onvoorwaardelijke liefde, pure vreugde, zoiets. Zingen is iets dat altijd heeft bestaan, in alle culturen, het verbindt harten, het opent onze kanalen, zodat bewustzijn kan stromen. (Kristina V.)

Ook in PlaceboNocebo 08

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

  • Artisjok

    Een delicatesse voor een zuiver lichaam

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

33 Sport & beweging

36 Leefstijl

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen