L-theanine tegen stress, angst, verslaving, hersenziekten, griep en kanker

PlaceboNocebo 08

L-theanine is een bijzonder aminozuur dat bijna alleen voorkomt in de theeplant Camellia Sinensis. Het zou bijdragen aan de smaak van groene thee. L-theanine staat vooral bekend om zijn kalmerende werking. Het verhoogt de activiteit van de neurotransmitters serotonine, dopamine en GABA in de hersenen. Het geeft ontspanning en vermindert stress en angst.

L-theanine heeft een meditatie-effect, het verhoogt de activiteit van alfagolven in de hersenen. Alfagolven zijn verantwoordelijk voor relaxatie, ze worden ook geactiveerd door meditatie. Suppletie met L-theanine veroorzaakt een ontspannen, maar alerte gemoedstoestand, zonder verdovend effect. Deze ontspanning begint ongeveer 40 minuten na inname. Het is ideaal voor mensen die overdag moeite hebben om zich te concentreren.

L-theanine beschermt ook tegen neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Het voorkomt schade aan de zenuwcellen door neurotoxines die de ziekte van Parkinson veroorzaken en het remt de opstapeling van amyloïd-bèta, de plaquevorming die men ziet bij de ziekte van Alzheimer. Het verhindert het afsterven van hersencellen als gevolg van deze plaquevorming.

L-theanine verhoogt de immuniteit en beschermt tegen griep en verkoudheid. Vooral in combinatie met het aminozuur L-cysteïne. De twee samen verhogen de aanmaak van antilichamen tegen het griepvirus.

L-theanine verhoogt bovendien de werking van bepaalde immuuncellen (T-cellen), die het lichaam beschermen tegen virussen, bacteriën en kankercellen.

L-theanine suppletie maakt kankercellen gevoeliger voor chemotherapeutische medicijnen, zoals doxorubicine en cisplatine, en het beschermt gezonde cellen tegen beschadiging door deze cytostatica (giftige celdodende stoffen).

Ondertussen heeft men ook ontdekt dat L-theanine het verslavende effect van nicotine tegenwerkt en de ontwenningsverschijnselen van morfine beperkt. Het vermindert angst, spanning, prikkelbaarheid, gespannen spieren en beven. Het werkt heel snel en het effect blijft ongeveer 2,5 uur aanhouden. Wetenschappers zijn enthousiast over het aminozuur als een mogelijke natuurlijke behandeling van verslavingen.

L-theanine is verkrijgbaar als voedingssupplement. Een typische dosering is 200 mg L-theanine 2 à 3 keer per dag. Wie problemen heeft met slapen kan een half uur tot een uur voor het slapengaan 200 mg L-theanine nemen.

©Hilde Maris

Meer info
Groene thee. De bijzondere eigenschappen van EGCG & L-theanine. PlaceboNocebo 14.

 

Referenties

  1. Di X, Yan J, Zhao Y, et al. L-theanine inhibits nicotine-induced dependence via regulation of the nicotine acetylcholine receptor-dopamine reward pathway. Sci China Life Sci. 2012 Dec;55(12):1064-74.
  2. Wise LE, Premaratne ID, Gamage TF, et al. l-theanine attenuates abstinence signs in morphine-dependent rhesus monkeys and elicits anxiolytic-like activity in mice. Pharmacol Biochem Behav.
  3. L-theanine . Monograph. Altern Med Rev. 2005 Jun;10(2):136-8. 2012 Dec;103(2):245-52.

Ook in PlaceboNocebo 08

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

  • Artisjok

    Een delicatesse voor een zuiver lichaam

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

33 Sport & beweging

36 Leefstijl

40 Vraag aan de lezers

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen