Mindfulness vermindert eenzaamheid en remt ontstekingsprocessen

PlaceboNocebo 08

Oude mensen voelen zich vaak alleen en depressief en hebben veel meer kans om daardoor vroegtijdig te sterven. Het is ondertussen vrij goed bekend dat psychische en emotionele factoren een grote impact hebben op biochemische processen in ons lichaam. Mensen die ongelukkig zijn of zich alleen voelen, hebben vaak een verzwakte weerstand. Men vindt ook verhoogde concentraties van ontstekingsfactoren in hun bloed.

Eenzaamheid wordt algemeen beschouwd als een risicofactor die de kans op ziekte en overlijden verhoogt, vooral bij oudere mensen.

Stressvermindering op basis van mindfulness (mindfulness-based stress reduction, MBSR) is erop gericht om mensen te leren meer aanwezig te zijn in het huidige moment en niet te blijven hangen in het verleden of bang te zijn voor wat de toekomst brengt.

Onderzoekers van de Universiteit van California (Los Angeles) lieten twintig vrijwilligers van 55 tot 85 jaar deelnemen aan een acht weken durend MBSR programma. Twintig andere vrijwilligers van dezelfde leeftijd werden op een fictieve wachtlijst gezet en dienden als controlegroep.

Ze namen ook bloedstalen voor en na de mindfulness training om de activiteit van een ontstekingsgen - het nuclear factor kappa bèta gen (NF-kB gen) - te bepalen. Chronische ontsteking is gelinkt aan een groot aantal ziektebeelden. De deelnemers die aan het begin van de studie het hoogst scoorden op eenzaamheid, hadden ook de hoogste activiteit van het ontstekingsgen.

Na afloop van de studie voelden diegenen die aan mindfulness deden zich veel minder eenzaam dan aan het begin van de studie. Diegenen die op de ‘wachtlijst’ stonden voelden zich zelfs nog iets meer eenzaam dan voordien. Bovendien was de activiteit van het ontstekingsgen gedaald bij de mindfulnessgroep.

©Hilde Maris

Meer info
Chronische inflammatie wordt besproken in PlaceboNocebo 15.

 

Referentie

Creswell JD, Irwin MR, Burklund LJ, et al. Mindfulness-Based Stress Reduction training reduces loneliness and pro-inflammatory gene expression in older adults: a small randomized controlled trial. Brain Behav Immun. 2012 Oct;26(7):1095-101.

Ook in PlaceboNocebo 08

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

  • Artisjok

    Een delicatesse voor een zuiver lichaam

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

33 Sport & beweging

36 Leefstijl

40 Vraag aan de lezers

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen