Waarom chemo en straling niet werken en natuurlijke stoffen wel

PlaceboNocebo 08

Kankerspecialist Dr. Max Wicha verkondigde enkele jaren geleden dat standaard kankerbehandelingen er niet alleen niet in slagen kanker uit te roeien, maar dat ze het bovendien nog erger kunnen maken.

Wanneer tumorcellen sterven door chemotherapie of straling, geven ze bepaalde stoffen vrij die een speciale reeks moedercellen - bekend als kankerstamcellen - kunnen reactiveren. Dat is volgens Dr. Wicha de reden waarom borstkanker en andere kwaadaardige gezwellen vaak agressief terugkeren na de behandeling.

Dr. Wicha’s onderzoeksteam ontdekte dat stervende tumorcellen ontstekingsmoleculen afscheiden die zich aan stamcellen kunnen hechten en deze uit hun winterslaap halen.

Het bestaan van kankerstamcellen is nog controversieel, maar het idee begint aan populariteit te winnen. In de afgelopen jaren zijn er talrijke studies gepubliceerd over kankerstamcellen in alle soorten tumoren.

In de meeste weefsels bevinden zich volgroeide stamcellen die in actie schieten om beschadiging door wonden of infecties te repareren. In tumoren kunnen ze muteren, zegt Dr. Wicha, waardoor ze niet langer gehoorzamen aan de signalen om te stoppen met groeien. Hij en andere onderzoekers ontdekten dat deze stamcellen kunnen overleven, zelfs wanneer chemotherapie en bestraling tumoren drastisch doen krimpen. Ze blijven latent aanwezig tot ze weer geactiveerd worden. Verschillende wetenschappers geloven ook dat het de stamcellen zijn die zich uit de originele tumor losmaken en uitzaaiing van kanker veroorzaken.

Chemotherapie en bestraling doden de snelst groeiende cellen in het lichaam (de meeste kankercellen), maar de stamcellen zelf groeien veel trager en zijn daarom minder vatbaar voor deze behandelingen.

Dr. Wicha gelooft dat de enige mogelijke oplossing van dit probleem ligt in het vernietigen van beide typen kankercellen. Het komt er volgens hem op aan om stoffen te vinden die de deling van stamcellen kunnen blokkeren, zodat in de toekomst chemotherapie, met haar slopende bijwerkingen, volledig vermeden kan worden.

De eerste twee stoffen die gevonden werden waren curcumine (een polyfenol uit kurkuma) en piperine (het hoofdbestanddeel van zwarte peper). Deze twee stoffen, alleen of in combinatie, blokkeren de reactivering van stamcellen, maar veroorzaken geen schade aan gezonde cellen.

Ook vitamine A, genisteïne uit soja, epigallocatechinegallaat (EGCG) uit groene thee, sulforafaan uit broccoli, L-theanine uit (groene) thee en choline (een B-vitamine) remmen de reactivering van stamcellen en herstellen de balans tussen latente (slapende) cellen en cellen die zich delen.

©Hilde Maris

Meer info
Kanker begrijpen. De wijsheid van het lichaam.

 

Referenties

  1. Kim YS, Farrar W, Colburn NH, Milner JA. Cancer stem cells: potential target for bioactive food components. J Nutr Biochem. 2012 Jul;23(7):691-8.
  2. Wicha MS, Kakarala M, Brenner DE et al. Targeting breast stem cells with the cancer preventive compounds curcumin and piperine. Breast Cancer Res Treat. 2009 Nov 7.

Ook in PlaceboNocebo 08

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

  • Artisjok

    Een delicatesse voor een zuiver lichaam

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

33 Sport & beweging

36 Leefstijl

40 Vraag aan de lezers

44 Bewustzijn

48 Psychologie

50 Research

52 Medicijnen