Bètaglucanen

Je immuunsysteem een oppepper geven

PlaceboNocebo 09

Bètaglucanen zijn polysachariden, lange ketens van suikermoleculen (glucose), die aan elkaar gebonden zijn door een speciaal soort verbindingen, de zogenaamde bèta-glycoside bindingen, waaraan ze het ‘bèta’ gedeelte van hun naam te danken hebben. Ze komen in de voeding vooral voor in de vorm van cellulose of plantenvezels, in granenzemelen, haver, paddenstoelen, schimmels en bakkersgist. Bètaglucanen staan in de voedingsgeneeskunde bekend om hun gunstig effect op het immuunsysteem, als antikankerstofjes en als natuurlijke cholesterolverlagers. Ze worden daarom ook als supplement verkocht. De rijkste voedingsbronnen van bètaglucanen - haver, paddenstoelen en zemelen - worden niet echt veel meer gegeten. Het loont echter de moeite om vooral haver en paddenstoelen wat meer op het menu te zetten.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 09

3 Zo zien wij het

10 Medisch

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Zink

    Nutritionele duivel-doet-al

30 Fytotherapie

  • Echinacea

    Natuurlijk antibioticum en antiviraal medicijn in één

36 Dierengeneeskunde

47 Leefstijl

50 Research

52 Medicijnen

  • Neussprays

    Regelmatig gebruik veroorzaakt verstopte neus