Kleurlichttherapie

De pot met goud is niet het beste van de regenboog

PlaceboNocebo 09

Zonlicht is volspectrum licht. We zien het als wit, zilver- of goudachtig, maar het is eigenlijk samengesteld uit een waaier van kleuren die samen het zichtbaar lichtspectrum vormen. Elke kleur heeft een eigen golflengte en trillingsfrequentie en beïnvloedt ons lichaam en onze geest op verschillende manieren. Licht is energie, zichtbaar als een kleurenpalet.

Licht- en kleurtherapie worden al eeuwen toegepast. Kleurlichttherapie wordt door velen nog steeds als een controversiële, alternatieve therapie beschouwd en wordt vaak afgedaan als nonsens. Toch wordt het in de reguliere geneeskunde bij verschillende aandoeningen ingezet. Denk maar aan blauw lichttherapie voor het behandelen van geelzucht bij pasgeboren baby’s, aan infraroodlampen voor pijnlijke spieren of gewrichten, aan lichttherapie bij winterdepressies en jetlag en aan uv B-therapie bij psoriasis en eczeem. In de klassieke geneeskunde wordt een therapie pas officieel ‘goedgekeurd’ als de effectiviteit is aangetoond door studies die voldoen aan strenge criteria. Veel toepassingen van kleurlicht zijn nog niet ‘bewezen’ volgens deze strenge normen, maar dat wil niet zeggen dat ze niet werken. Ervaring is de wetenschap altijd een stapje voor, zoals steeds weer blijkt.

Holistische artsen en therapeuten overal ter wereld gebruiken kleurlicht met succes bij depressie, angst, stress, spanning, pijn, infecties, hoofdpijn, gewrichtsontstekingen, zenuwaandoeningen, slapeloosheid, vermoeidheid, huidaandoeningen, enz.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 09

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

26 Nutriënten

  • Zink

    Nutritionele duivel-doet-al

30 Fytotherapie

  • Echinacea

    Natuurlijk antibioticum en antiviraal medicijn in één

36 Dierengeneeskunde

47 Leefstijl

50 Research

52 Medicijnen

  • Neussprays

    Regelmatig gebruik veroorzaakt verstopte neus