L-carnitine beschermt je hart

PlaceboNocebo 09

L-Carnitine is een supplement dat vooral in de sportwereld bekend is. Tot voor kort werd deze stof voornamelijk gepromoot voor een betere vetverbranding en meer energie voor sporters. Een meta-analyse van 13 gecontroleerde studies bracht onlangs aan het licht dat L-carnitine de schade aan het hart na een hartaanval beperkt en het risico om te sterven verlaagt.

Wanneer carnitine meteen bij een hartaanval wordt gegeven, verlaagt het de impact van de hartaanval en beperkt het de schade aan de hartspier die ontstaat door het gebrek aan zuurstof. Wanneer het daarna nog zes maanden tot een jaar wordt ingenomen verlaagt het ook de kans op een nieuwe hartaanval met 22%, op hartritmestoornissen met 65%, op angina pectoris (pijn in de borst) met 40%, op hartfalen met 15% en de kans om te sterven met 22%.

Carnitine verhoogt de energieaanmaak, transporteert vetzuren naar de mitochondriën van het hart voor verbranding en loodst afvalstoffen uit de mitochondriën, waardoor opstapeling van toxische afbraakproducten in het hart voorkomen wordt. Het verbetert de hartfunctie door een verhoogde aanvoer van vetzuren voor energie, laat het hart efficiënter werken en verlaagt de hartslag tijdens intensieve inspanningen.

Carnitine verlaagt het triglyceridengehalte en lipoproteïne a, twee risicofactoren voor hartziekten. Het verhoogt HDL-cholesterol, een beschermende stof voor het hart. Het bevordert de bloedcirculatie en voorkomt hartritmestoornissen. Het stimuleert de overdracht van boodschappen tussen zenuwcellen onderling en tussen zenuwcellen en spieren, inclusief de hartspier.

In normale omstandigheden kunnen we zelf carnitine aanmaken uit het aminozuur lysine. Daarvoor hebben we voldoende vitamine C, ijzer, B6, B3 en S-adenosylmethionine (SAM) nodig.

In de voeding zit carnitine vooral in dierlijke producten: vlees, vis, melk, kaas en eieren. Maar uit onderzoek blijkt dat een hoge inname van carnitine uit vlees de vorming van atherosclerotische plaque bevordert. In plantaardige voeding is het gehalte aan carnitine verwaarloosbaar, met uitzondering van avocado’s en tempeh (gefermenteerde sojabonen).

©Hilde Maris

Meer info
Hart- en vaatziekten worden uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 27 en PlaceboNocebo 28.
Carnitine. Vetverbranding, energieaanmaak & gezonde zenuwen. PlaceboNocebo 29.

 

Referentie

DiNicolantonio JJ, Lavie CJ, Fares H, et al. L-carnitine in the secondary prevention of cardiovascular disease: Systematic review and meta-analysis. Mayo Clin Proc 2013.

Ook in PlaceboNocebo 09

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Zink

    Nutritionele duivel-doet-al

30 Fytotherapie

  • Echinacea

    Natuurlijk antibioticum en antiviraal medicijn in één

36 Dierengeneeskunde

47 Leefstijl

50 Research

52 Medicijnen

  • Neussprays

    Regelmatig gebruik veroorzaakt verstopte neus