Peulvruchten eten om kanker te voorkomen

PlaceboNocebo 09

Peulvruchten zijn planten met peulenschillen die in twee helften splitsen. De zaden van de peulvruchten zijn onder meer bonen, erwten, linzen, sojabonen en pinda’s. Pinda’s worden omwille van hun verwantschap met noten meestal gewoon bij de noten gerekend.

Peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten, trage koolhydraten, essentiële nutriënten, fytochemicaliën, essentiële vetzuren, foliumzuur, magnesium, kalium, vezels, flavonoïden, isoflavonen, lignanen en fytosterolen. Ze bevatten ook fytinezuur en trypsineremmers, stoffen die lange tijd als antinutriënten beschouwd werden, maar waarvan men de laatste jaren ook veel gunstige eigenschappen ontdekt.

Peulvruchten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en dragen bij aan het voorkomen van diabetes. Ze geven een langdurige verzadiging, waardoor je minder snel honger krijgt. Ze verlagen cholesterol en LDL-cholesterol, ze verlagen het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten en ze verlagen het risico op kanker.

In een studie uit 2009 werd aangetoond dat verschillende soorten kanker veel minder voorkwamen bij mensen die veel peulvruchten (bonen en/of linzen) aten dan bij mensen die weinig of geen peulvruchten aten. Vergeleken met mensen met de laagste inname van peulvruchten hadden diegenen met de hoogste inname minder kans op mond- en keelkanker (-52%), slokdarmkanker (-46%), strottenhoofdkanker (-45%), maagkanker (-31%), darmkanker (-57%), nierkanker (-59%), borstkanker (-11%), prostaatkanker (-13%) en blaaskanker (-18%).

Peulvruchten kunnen dienen ter vervanging van pasta, rijst of aardappelen. Ze kunnen in alle gerechten verwerkt worden.

Peulvruchten

bonen, linzen, erwten, kikkererwten, spliterwten, sojabonen, witte bonen, zwarte bonen, azukibonen, limabonen, mungbonen, …

©Hilde Maris

Meer info
Kanker begrijpen. De wijsheid van het lichaam.

 

Referentie

Aune D, De Stefani E, Ronco A, et al. Legume intake and the risk of cancer: a multisite case-control study in Uruguay. Cancer Causes Control. 2009 Nov;20(9):1605-15.

 

Ook in PlaceboNocebo 09

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Zink

    Nutritionele duivel-doet-al

30 Fytotherapie

  • Echinacea

    Natuurlijk antibioticum en antiviraal medicijn in één

36 Dierengeneeskunde

47 Leefstijl

50 Research

52 Medicijnen

  • Neussprays

    Regelmatig gebruik veroorzaakt verstopte neus