Wat doe je als je een verkoudheid of griep hebt?

PlaceboNocebo 09

Wanneer ik verkouden ben zoek ik het zelf meestal uit... Soms gebruik ik oscillococcinum, maar ik begin met mijn keel vochtig te houden met IslaMoos, honing-citroendankjes, gemberthee, een goede massage, vroeg naar bed, veel naar buiten met de hond (goed ingepakt), … Tegenwoordig is daar de neusdouche bij gekomen... Als het me te lang duurt ga ik wel naar de (antroposofische) huisarts. (Christel G.)

Huis- en tuinmiddelen gebruiken zoals ui in slaapkamer, stomen, extra vitamineboost (sinaasappels persen, kiwi’s e.d.). Ik let ook op de klachten die bij een griep horen zodat ik kan inschatten of ik griep heb of iets anders. Ik ga niet naar een arts met griep of verkoudheid. Alleen als ik het zelf niet denk te redden of als ik twijfel over mijn eigen inzicht. Ik neem eventueel een pijnstiller, Bentasil of strepsil voor de keel, soms een slijmoplossend middel omdat ik snel overga tot heel zware hoest. Ik laat me niet vaccineren, want ik heb bijna nooit griep. Zal ik alleen doen als het echt duidelijk van belang is voor me of mijn directe omgeving. (Marij J.)

Rusten. Niet eten, tenzij een beetje fruit of soep. Veel water drinken. Extra vitamine C. En wachten tot het overgaat. Meer kan je niet doen. (Luc D.)

Als ik verkouden ben gebruik ik de Biomagneet methode van de Mexicaanse arts Goiz. Het werkt heel goed, ook bij veel andere klachten en ziekten. (Jan K.)

Als ik verkouden ben, of een zware bronchitis op komst is, neem ik al snel fyto-middelen. Geen medicatie. Ik heb ontdekt dat acupunctuur bij verkoudheid ontzettend doeltreffend werkt. Maar vooral niet meer in samenhang met de fyto. Dus acupunctuur alleen. Vaccinatie is natuurlijk uit den boze. (Marleen S.)

Griep of verkoudheid? Dan doe ik niks, gewoon uitzieken. Een paar dagen platte rust als het moet. Het gaat vanzelf over, zolang je maar voldoende rust neemt. (Erik DW)

Ik neem nu al een aantal jaren dagelijks supplementen, o.a. een hele goede multi, vitamine C, vitamine D en omega-3. En ik heb eigenlijk nog zelden een verkoudheid; griep al helemaal niet meer. Als ik me een beetje ziek voel, neem ik gewoon extra supplementen, vooral vitamine C en D. En dat werkt. (Anja G.)

Ik neem in de herfst- en wintermaanden echinacea. Als ik bv. een zere keel krijg of hees word, dan neem ik kruidensiroop of vliersiroop. In de winter drink ik elke avond preventief kamillethee om mijn luchtwegen te verzachten. Naar een dokter ga ik alleen als het niet anders kan voor mijn werk, dus eigenlijk gewoon voor een ‘briefje’, niet voor medicijnen. Elk jaar probeert mijn huisarts me te overtuigen om me te laten inenten tegen griep. Maar daar heb ik al zo veel onaangename zaken over gelezen, dat doe ik liever niet. Ik denk ook niet dat het werkt, mijn broer krijgt elk jaar een griepspuit en die krijgt elk jaar griep… (Hugo J.)

Als ik verkouden ben of griep heb, en ik heb de tijd, slaap ik, geef ik m'n lichaam de kans om alle energie in genezing te steken. Het hangt ervan af of het met koorts is of niet. Als het niet betert, ga ik naar de dokter. Als er complicaties zijn, ik weet het, niet altijd het beste maar ik ben ongeduldig, dan neem ik medicijnen en een neusspray. Soms is het moeilijk om te slapen als ik niet kan ademen. (Corinne DS)

Uitzieken en homeopathie gebruiken. (Steven en Miranda)

Bij verkoudheid of griep: indien mogelijk kruip ik in de zetel met veel dekentjes, een kersenpitkussen, thee of bouillon. Eten doe ik bijna niet dan, omdat ik geen honger heb. De koorts laat ik zijn gang gaan. Het enige dat ik gebruik is echinacea. Misschien eet ik wel fruit, een beetje. Bij verkoudheid ga ik ook graag naar de sauna of zweethut. En ik heb ooit eens gelezen dat dit kan resoneren met je als er teveel dingen tegelijk gebeuren in je leven, dus daar reflecteer ik dan een beetje over. (Kristina V.)

Geen speciale dingen, bij verkoudheid misschien wat extra vitamines en bij griep eigenlijk niets behalve uitzieken in bed. (Bart DV)

Minder eten en meer drinken: vers citroensap met lauw water + levend water. Naar mijn lichaam luisteren en vaker rusten met vers gesneden ajuin op een bordje naast mij. Extra kurkuma en magnesium. (Charlotte)

Ook in PlaceboNocebo 09

3 Zo zien wij het

10 Medisch

15 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

  • Zink

    Nutritionele duivel-doet-al

30 Fytotherapie

  • Echinacea

    Natuurlijk antibioticum en antiviraal medicijn in één

36 Dierengeneeskunde

47 Leefstijl

50 Research

52 Medicijnen

  • Neussprays

    Regelmatig gebruik veroorzaakt verstopte neus