Acupressuur vermindert misselijkheid tijdens en na een keizersnede

PlaceboNocebo 10

Misselijkheid en overgeven zijn twee van de meest voorkomende klachten na een operatie. De verdovingstechnieken en de gebruikte verdovingsmiddelen zijn de laatste jaren sterk verbeterd, maar toch zijn er nog altijd veel mensen die er last van hebben.

Vrouwen die een keizersnede ondergaan, krijgen een ruggenprik (spinale anesthesie) om hun onderlichaam te verdoven. Omdat ze niet ‘in slaap’ zijn en het problemen geeft als ze misselijk worden en moeten overgeven tijdens de operatie, krijgen ze meestal medicijnen om dit zo veel mogelijk tegen te gaan, maar dat kan dan weer andere bijwerkingen geven.

Er is ook een natuurlijke en volledig veilige manier om te voorkomen dat vrouwen misselijk worden tijdens een keizersnede: acupressuur van het Nei Guan punt aan de binnenkant van de pols. Nei Guan of Pericardium 6 - acupressuur- of acupunctuurpunt P6 - bevindt zich op ongeveer drie vingerbreedtes onder het begin van de pols (de eerste polsplooi), aan de binnenkant van de arm.

Stimulatie van dat punt door druk (vb. met de duim of wijsvinger) wordt onder meer toegepast voor het verlichten van (zwangerschaps)misselijkheid, misselijkheid na operaties en chemotherapie, maagklachten, reisziekte, duizeligheid en hoofdpijn. Het werkt even goed als de medicijnen metoclopramide en odansetron, maar dan zonder de bijwerkingen.

In een recente studie werden 152 vrouwen die een keizersnede gingen ondergaan in twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg 30 minuten voor de operatie een armband om de pols die constante druk uitoefende op het P6 punt. De andere groep diende ter controle. In de controlegroep was 35,5% van de vrouwen misselijk tijdens de operatie, in de verkoeverkamer en één, twee en drie uur na de operatie. Bij de vrouwen die de polsband droegen was maar 13,2% misselijk. Zij moesten ook minder overgeven dan de controlegroep.

©Hilde Maris

 

Referenties

  1. Noroozinia H, Mahoori A, Hasani E, et al. The effect of acupressure on nausea and vomiting after cesarean section under spinal anesthesia. Acta Med Iran. 2013 Apr 6;51(3):163-7.
  2. Alessandrini M, Napolitano B, Micarelli A, et al. P6 acupressure effectiveness on acute vertiginous patients: a double blind randomized study. J Altern Complement Med. 2012 Dec;18(12):1121-6.
  3. Ebrahim Soltani AR, Mohammadinasab H, Goudarzi M, et al. Comparing the efficacy of prophylactic p6 acupressure, ondansetron, metoclopramide and placebo in the prevention of vomiting and nausea after strabismus surgery. Acta Med Iran. 2011;49(4):208-12.

Ook in PlaceboNocebo 10

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

  • Lavendel

    Natuurlijk alternatief voor kalmeermiddelen en pijnstillers

34 Leefstijl

36 Medicijnen

39 Recept

44 Bewustzijn