Antinutriënten

Vriend of vijand?

PlaceboNocebo 11

Antinutriënten zijn stoffen in de voeding die de opname of vertering van andere stoffen kunnen verhinderen of die op een andere manier een ongunstige werking kunnen hebben op het metabolisme. De meest genoemde antinutriënten zijn fytinezuur, oxaalzuur, trypsine remmers, lectinen, saponinen en tanninen. Deze stoffen worden aangemaakt door planten om zich te verdedigen tegen insecten, parasieten en schimmels. Het is opvallend dat ze vooral te vinden zijn in voeding die als de meest gezonde beschouwd wordt: groenten, fruit, peulvruchten, noten, zaden, kruiden, thee, enz. Het is zelfs zo dat steeds meer van de zogenaamde antinutriënten ondertussen ‘bioactieve stoffen’ of ‘nutraceuticals’ genoemd worden, waarvan men ontdekt heeft dat ze essentieel zijn voor onze gezondheid. Hoe kan deze paradox verklaard worden?

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 11

3 Zo zien wij het

10 Medisch

18 Voeding

  • Rode biet

    Nitraten & nitrieten, schadelijk of gezond?

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Leefstijl

36 Epigenetica

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

52 Medicijnen