Galstenen

Lever- en galblaasreiniging

PlaceboNocebo 11

Galstenen die de lever verstoppen zijn een veelvoorkomende oorzaak van ziekte, die nauwelijks onderkend is. De gangbare behandeling van terugkerende galstenen is het verwijderen van de galblaas, een procedure die in veel gevallen tot nog ernstiger aandoeningen leidt, aangezien de galblaas een belangrijke functie heeft in het lichaam.

De zogenaamde ‘leverflush’ is een oude volksremedie, waarvan verschillende varianten bestaan. Andreas Moritz, een deskundige op het gebied van voeding en gezondheid, ontwikkelde op basis van deze volksremedie een methode om zelf pijnloos galstenen te verwijderen.

De galblaas- en leverreiniging van Andreas Moritz wordt niet ondersteund door de reguliere medische literatuur. Volgens sommige onderzoekers zijn de stenen die verwijderd worden geen galstenen omdat ze geen cholesterol of bilirubine bevatten. Het zijn volgens hen (en volgens laboratoriumonderzoek) zeepachtige stenen, bestaande uit triglyceriden en vetzuren. Het zou gewoon gestolde, ‘verzeepte’ olijfolie zijn. Er wordt echter niet uitgesloten dat het mogelijk is dat met deze procedure kleine galstenen verwijderd kunnen worden.

Dr. Alan R. Gaby beschreef in 2009 de galblaas- en leverzuivering in een artikel over de preventie en behandeling van galstenen. Hij stelde dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de methode, maar dat anekdotische rapporten aantonen dat het een gunstig effect kan hebben.

Om dit artikel te lezen, heb je een online abonnement nodig. Log in of klik hier voor de mogelijkheden.

Ook in PlaceboNocebo 11

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

  • Rode biet

    Nitraten & nitrieten, schadelijk of gezond?

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Leefstijl

36 Epigenetica

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

52 Medicijnen