Stof uit broccoli beschermt tegen straling

PlaceboNocebo 11

Broccoli bevat verschillende bioactieve stoffen met een gunstig effect op de gezondheid. Een van die stoffen is DIM (3,3'-diindolylmethaan). Het wordt in de maag aangemaakt uit een andere stof uit broccoli, indol-3-carbinol (I3C), dat op zijn beurt een afbraakproduct is van weer een andere stof, glucobrassicine.

I3C en DIM worden al jaren onderzocht voor hun antikankerwerking, vooral tegen oestrogeengevoelige kankers. DIM is ook effectief voor het verminderen van baarmoederhalsgezwellen en papillomen op de stembanden, de luchtwegen en de longen.

In een recente studie stelden onderzoekers vast dat DIM beschermt tegen de schade die veroorzaakt wordt door alle vormen van straling. Het voorkomt de beschadiging van gezonde cellen en een afname van witte bloedcellen en bloedplaatjes, een van de bijwerkingen van stralingstherapie. Kankercellen zelf worden niet tegen straling beschermd door DIM.

Proefdieren die een dodelijke dosis straling krijgen (zoals bij een kernramp), kunnen overleven als ze vooraf of tot 24 uur na de straling DIM toegediend krijgen.

DIM is dus een veelbelovende stof om gezonde cellen te beschermen bij mensen die stralingstherapie krijgen en kan ook ingezet worden om de dodelijke impact van kernrampen te voorkomen.

Er zijn echter een paar voorwaarden waaraan voldaan moet worden als je DIM via de voeding wil binnenkrijgen.

I3C, de voorloper van DIM, wordt alleen aangemaakt uit glucobrassicine in aanwezigheid van het enzym myrosinase. Dit enzym wordt pas geactiveerd door het kauwen of fijnsnijden van rauwe broccoli. Koken of microgolfbereiding vernietigt myrosinase. Als de darmflora in orde is, kan uit gekookte broccoli nog een klein beetje I3C aangemaakt worden, maar daaruit kan geen DIM meer aangemaakt worden, want daarvoor is maagzuur nodig en de I3C zit ondertussen al in de darmen.

De meeste mensen zijn niet zo gek van rauwe broccoli. Je kan broccoli kort stomen en tijdens de maaltijd combineren met andere rauwe crucifere groenten. Het myrosinase dat tijdens het kauwen uit deze rauwe groenten vrijkomt, kan dan gedeeld worden met de broccoli. Een andere optie is suppletie met DIM.

Voedingsbronnen van I3C & DIM

Crucifere groenten: broccoli(kiemen), spruiten, boerenkool, savooikool, rode kool, bloemkool, koolrabi, mosterd, radijs, rapen, mierikswortel, tuinkers, waterkers

©Hilde Maris

Meer info
Crucifere groeten. Waarom broccoli en spruiten zo gezond zijn. PlaceboNocebo 5.

 

Referentie

Fan S, Meng Q, Rosen EM et al. DIM (3,3'-diindolylmethane) confers protection against ionizing radiation by a unique mechanism. Proc Natl Acad Sci U S A. 2013 Oct 14.

 

Ook in PlaceboNocebo 11

3 Zo zien wij het

10 Medisch

14 Voeding

18 Voeding

  • Rode biet

    Nitraten & nitrieten, schadelijk of gezond?

22 Therapie

26 Nutriënten

30 Fytotherapie

34 Leefstijl

36 Epigenetica

42 Vraag aan de lezers

46 Bewustzijn

52 Medicijnen