Omega-3 in de psychiatrie

PlaceboNocebo 12

Voeding speelt een belangrijke rol in het ontstaan en bij de behandeling van alle psychiatrische ziektebeelden. Toch wordt de psychiatrie nog grotendeels gedomineerd door farmaceutische antidepressiva en antipsychotica.

Een van de belangrijkste nutriënten voor de hersenen is omega-3 (de vetzuren ALA, DHA en EPA). Bij de meeste psychische ziekten wordt een gebrek aan omega-3 gezien.

Omega-3 vetzuren worden ingebouwd in de celmembraan en zorgen voor een goede geleiding van signalen tussen zenuwcellen (neuronen, hersencellen). Ze voorkomen schade aan de vetten en proteïnen in de celmembraan van zenuwcellen. Ze beschermen hersencellen tegen beschadiging door o.a. vrije radicalen, toxische stoffen, zware metalen en een hoge bloedsuikerspiegel. Omega-3 remt ontstekingsprocessen in de hersenen, een van de belangrijkste kenmerken van hersenziekten.

Een gebrek aan omega-3 verstoort de werking van de neurotransmitters serotonine, dopamine en noradrenaline, wat een negatief effect heeft op stemming, zelfvertrouwen, geluk, emoties, gedrag, motivatie, aandacht, concentratie en geheugen.

Suppletie met omega-3 versterkt de werking van antidepressiva en antipsychotica en beperkt de schadelijke bijwerkingen van deze medicijnen. Maar omega-3 kan ook op zichzelf als therapie ingezet worden in plaats van medicijnen.

De effectiviteit van omega-3 suppletie is in verschillende studies aangetoond bij depressie, schizofrenie, psychose, persoonlijkheidsstoornissen, gedragsstoornissen, emotionele stoornissen, agressie, adhd, autisme, obsessief-compulsieve stoornis, bipolaire stoornis, alzheimer, enz.

Suppletie met omega-3 vetzuren beschermt bovendien tegen hart- en vaatziekten, auto-immuniteit, allergie, hormonale en neurologische aandoeningen en kanker.

Voedingsbronnen van omega-3 vetzuren

vette vis, schaal- en schelpdieren, vlaszaadolie, perilla olie, raapzaadolie, vlaszaad, chiazaad, hennepzaad, walnoten, algen, waterkers, groene bladgroenten, peterselie, munt

©Hilde Maris

Meer info
Omega-3 vetzuren worden besproken in PlaceboNocebo 13.
Depressie, angststoornissen & antidepressiva worden besproken in PlaceboNocebo 37.

 

Referenties

  1. McNamara RK, Strawn JR. Role of Long-Chain Omega-3 Fatty Acids in Psychiatric Practice. PharmaNutrition. 2013 Apr;1(2):41-49.
  2. Mischoulon D, Freeman MP. Omega-3 fatty acids in psychiatry. Psychiatr Clin North Am. 2013 Mar;36(1):15-23.
  3. Zeman M, Jirak R, Vecka M, et al. N-3 polyunsaturated fatty acids in psychiatric diseases: mechanisms and clinical data. Neuro Endocrinol Lett. 2012;33(8):736-48.