Veenbessenextract voorkomt terugkerende blaasontstekingen

PlaceboNocebo 12

Urineweginfecties, zoals terugkerende blaasontstekingen, zijn een veelvoorkomend probleem bij vrouwen en bij oudere mensen met een verzwakte weerstand. Bijna 50% van alle antibioticavoorschriften in de woonzorgcentra in België wordt ingezet voor de behandeling van urineweginfecties. Bij oudere, verzwakte mensen kan een infectie ernstige gevolgen hebben, dus het is belangrijk om dit te voorkomen. Antibiotica is wel effectief, maar het probleem is dat bacteriën er resistent voor worden en het steeds moeilijker wordt om (urineweg)infecties te behandelen. Veenbessenextract (cranberry-extract) is een effectief en veilig alternatief dat niet tot resistentie leidt.

De Europese Commissie waarschuwt voor een opvallende toename van multiresistente bacteriën, door overmatig en onzorgvuldig gebruik van antibiotica. Als sommige infecties niet meer bestreden kunnen worden, kan een blaas- of longontsteking levensbedreigend worden.

Volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in Nederland sterven in Europa jaarlijks 25.000 mensen aan bacteriële infecties omdat ze niet meer te behandelen zijn.

Bovendien vernietigen antibiotica ook de darmbacteriën die instaan voor de immuniteit, de vertering van voeding en de aanmaak van vitaminen en andere bioactieve stoffen. Door het gebruik van antibiotica worden ouderen alleen maar kwetsbaarder voor infecties en andere ziekten, nog los van resistente bacteriën.

Het Universitair Medisch Centrum van Leiden deed onlangs een onderzoek in 21 Nederlandse verpleegtehuizen. Er namen 928 mensen met een gemiddelde leeftijd van 85 jaar deel; de meerderheid waren vrouwen. Een deel van hen kreeg elke dag twee capsules van een volledig veenbessenextract, een ander deel een placebo. Het onderzoek duurde een jaar.

Bij de ouderen die een hoog risico op urineweginfecties hadden, verminderde het aantal blaasontstekingen met 26% door het gebruik van veenbessenextract. Meer dan 20% van hen kreeg helemaal geen urineweginfecties meer.

Veenbessen worden al jaren gebruikt voor het voorkomen van urineweginfecties. Ze bevatten stoffen die verhinderen dat bacteriën, zoals E. coli, zich vasthechten aan de blaaswand.

Veenbessenextract voorkomt ook het ontstaan van blaaskanker en de terugkeer van gezwellen in de blaas.

Een extract van de volledige veenbes of cranberry heeft de voorkeur, omdat daar nog alle actieve bestanddelen van de bes inzitten. Veenbessensap werkt ook, maar het is zuur van smaak en de meeste mensen houden het niet vol om elke dag twee glazen te drinken.

©Hilde Maris

Meer info
Urineweginfecties, antibioticaresistentie & veenbessen worden uitgebreid besproken in PlaceboNocebo 33.

 

Referenties

  1. Caljouw MAA, van den Hout WB, Putter H, Achterberg WP, Cools HJM, Jacobijn Gussekloo J. Effectiveness of Cranberry Capsules to Prevent Urinary Tract Infections in Vulnerable Older Persons: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Trial in Long-Term Care Facilities. Journal of the American Geriatrics Society. 2014; 62 (1): 103-110.
  2. Prasain JK, Jones K, Moore R, et al. Effect of cranberry juice concentrate on chemically-induced urinary bladder cancers. Oncol Rep. 2008 Jun;19(6):1565-70.