Welke ziekte heb je overwonnen zonder medicijnen?

PlaceboNocebo 12

Welke ziekte of gezondheidsproblemen heb je overwonnen zonder medicijnen? Hoe heb je dat gedaan?

Vorig jaar heb ik een lange tijd een te hoge bloeddruk gehad. Vooral de onderdruk zat telkens rond de 100/105. Na huisartsbezoek kreeg ik tot tweemaal een 24-uurs bloeddrukmeting, wat inderdaad constant overdag een te hoge druk liet zien. De assistent-huisarts schreef medicatie voor (ook statines en plastabletten), maar ik wilde verder kijken wat ik kon doen. Mijn eigen huisarts verwees mij naar het ziekenhuis om een hartfilmpje te laten maken. Daar werd gekeken of de hartspier verdikt was (door de hoge bloeddruk), maar dat was gelukkig niet het geval. De cardioloog schreef mij ook medicatie voor (weer andere pillen o.a. Micardis 40) als preventie. Daarna ben ik in een kliniek geweest voor complementaire geneeswijzen en heb nog een arteriografie gehad. Daarin meten ze hoe het is gesteld met de flexibiliteit van de vaten. Dat was allemaal prima en aangezien er ook geen verdikte hartspier te zien was nam ik het besluit om in overleg met de kliniek over te stappen op supplementen: L-Arginine, magnesium, vitamine C, Q10 en krill-olie. Ik ben gestopt met (veel) koffiedrinken en begonnen met Chi-Neng Qigong. Ik heb als natuurvoedingskundige een gezond eetpatroon, daar hoefde ik niets meer in aan te passen.
Na deze maatregelen heb ik weer een 24-uurs bloeddrukmeting gehad met als uitslag dat de bloeddruk de hele dag constant was! Met een onderdruk van om en nabij de 75/80.Nu neem ik alleen nog L-Arginine, vitamine C en magnesium en meet ik zelf regelmatig mijn bloeddruk die zelfs nu soms aan de lage kant is… Zo zie je maar weer dat het erg belangrijk is om zelf op onderzoek uit te gaan (Marjon W.)

Ik heb mijn hevige allergieën overwonnen. Vroeger leed ik aan hooikoorts en astma. Vooral de laatste was heel heftig, maar de eerste eigenlijk ook. Beiden zijn weggetrokken toen ik 2 jaar melk- en glutenloos heb gegeten en mijn darmflora heb helpen herstellen. Nu heb ik totaal geen astma meer en de hooikoorts is nog minimaal. Het heeft al met al 5 jaar in beslag genomen.
Op dit moment kan ik gewoon weer melkproducten en gluten gebruiken, hoewel ik merk dat brood niet heel erg goed voor mij is. Ik eet nu vooral groenten, peulvruchten, vis en vlees, niet in paleo-hoeveelheden maar wel meer dan gemiddeld. (Eveline vdW)

Sinds meer dan 25 jaar ga ik naar een homeopaat. Dit heeft mijn levenswijze veranderd. Naast de middelen die ik kreeg van de homeopaat, begreep ik dat ik zelf moest veranderen qua eet- en andere gewoonten. Zo heb ik het gebruik van chemische medicijnen volledig afgezworen. Wel neem ik nog vitaminen en voedingssupplementen  Ook drink ik kruidenthee als ik het nodig acht. Bijvoorbeeld bij het begin van snotvallingen en/of verkoudheden. Ik ga ook regelmatig wandelen en fietsen. Gezonde voeding, zonder pesticiden, vind ik erg belangrijk, evenals een degelijke nachtrust. (Guido R.)

Ik heb door het nemen van supplementen een aantal klachten die ik al jarenlang had genezen of verminderd: zonneallergie, psoriasis, pijnlijke gewrichten. Ik heb ook altijd heel veel last gehad van blaasontstekingen. Een aantal jaren geleden werd een groot gezwel in mijn blaas ontdekt. Het werd weggesneden en het bleek kwaadaardig. Volgens de arts was de kans groot dat het zou terugkeren. Ik moest dus regelmatig op controle. Op advies van een orthomoleculaire therapeut begon ik een cranberry supplement te nemen. Tijdens één van de eerste controles werd een heel klein gezwelletje gevonden, maar toen ze het enkele weken later wilden verwijderen, kon de arts het niet meer vinden. Ik blijf het supplement elke dag nemen en ben nu al een hele tijd vrij van gezwellen. Ik heb sindsdien ook geen blaasontstekingen meer gehad. (MLC)

Fibromyalgie en chronische bronchitis. Toen ik de bijsluiters van de medicijnen las die een prof me voorschreef, nu al weer ongeveer 30 jaar geleden, heb ik me voorgenomen om geen medicatie te nemen, omdat ik van plan ben heel lang - gezond - te leven. Ik kreeg heel zware medicatie voorgeschreven terwijl hij niet wist wat ik had. Ik moest gewoon die troep nemen en ieder jaar terug op consult komen om te zien hoe het ging... Absurd, dus niet met mij. Ondertussen ben ik allergisch aan pijnstillers, wat het er niet gemakkelijker op maakt.Voor de chronische bronchitis en zelfs een paar longontstekingen heb ik enorm veel antibiotica moeten nemen. Maar dat werkt niet. Integendeel, ik werd alleen maar zwakker en gevoeliger. Zo erg dat ik wel tot vijf maal per jaar aan de medicijnen zat. Ik heb van alles geprobeerd: kruiden, Zweedse kruiden bitter, vitaminen, homeopathie, acupunctuur, reflexzone therapie en mayrkuren. Met wisselend resultaat maar nooit helemaal ontstekingsvrij en altijd veel pijn. Op speurtocht naar een oplossing om comfortabel te kunnen leven, zonder al te veel pijn en ontsteking, ben ik gestart met heel veel water drinken en thee van brandnetel en paardenbloem. De dokter die de acupunctuur gaf, heeft met kruiden de antibiotica weg kunnen laten. Ik was nog wel een week of zes ziek maar kon het zelf overwinnen zonder medicijnen. Toen leerde ik Xango kennen, een gezondheidsdrank gemaakt van de mangosteen (garcinia mangostana). Na een hele zware ontgifting van wel negen maand was ik eindelijk ontstekingsvrij. Helemaal pijnvrij ben ik niet en het blijft opletten, maar ik kan weer dingen doen die ik lang niet meer heb kunnen doen. Mijn leven is weer leefbaar en ik kan weer genieten, nu al zeven jaar. Sindsdien heb ik ook nooit meer een bronchitis gehad, zelfs met moeite een verkoudheid. Ik heb niet echt speciaal een therapie gevolgd, buiten de mayrkuur en de reflexzone behandelingen. Ik maak mijn eigen therapie, met heel veel water en thee, geen koffie, geen suiker, geen kleurstoffen, zo weinig mogelijk tarwe, regelmatig rustig bewegen (wandelen) en genieten van ieder mooi moment. (Ineke A.)