Broccolikiemen voor diabetici

PlaceboNocebo 13

Broccoli bevat verschillende bioactieve stoffen met uiteenlopende gezonde effecten, maar broccolikiemen blijken nog gezonder.

Broccolikiemen zijn de kiemen die ontspruiten uit de zaden van de broccoliplant, waaruit een nieuwe volwassen plant groeit. Ze bevatten alle stoffen die broccoli zelf bevat, maar een hogere concentratie van bioactieve stoffen, zoals sulforafaan. Bovendien bevatten ze ook het enzym myrosinase, dat sulforafaan en andere stoffen uit broccoli omzet in nog actievere stoffen die verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten. Broccoli zelf bevat ook myrosinase, maar alleen wanneer hij rauw gegeten wordt. Koken vernietigt myrosinase en dus ook een groot deel van de gezonde eigenschappen van broccoli.

De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar broccolikiemen, juist omdat ze gemakkelijk rauw gegeten kunnen worden. Daaruit blijkt dat ze beschermen tegen onder andere kanker, hormonale aandoeningen, hart- en vaatziekten en bacteriële infecties. Broccolikiemen blijken ook ideaal voedsel voor diabetespatiënten.

Een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt vrije radicalen schade en ontsteking en beschadigt bloedvaten, weefsels, organen en zenuwen. Daardoor ontstaan de typische diabetescomplicaties, zoals hart- en vaatziekten, zenuwschade, oogaandoeningen, nierschade, enz. Een hoge bloedsuikerspiegel verhoogt ook het risico op kanker.

Sulforafaan en andere stoffen uit broccolikiemen remmen ontsteking, hebben een antioxidantwerking, stimuleren de ontgifting en helpen bij het regelen van de vet- en suikerbalans in het lichaam.

Patiënten met diabetes die elke dag broccolikiemen eten of een supplement van broccolikiemen nemen, hebben na een tijdje een lagere cholesterol, lagere triglyceriden, minder geoxideerde LDL-cholesterol, minder ontsteking en minder vrije radicalenschade. Ze worden bovendien gevoeliger voor insuline, zodat hun cellen gemakkelijker glucose opnemen en er minder glucose en insuline in het bloed blijft.

Volgens onderzoekers is dagelijkse inname van broccolikiemen een uitstekende manier voor diabetici om hun ziekte onder controle te houden en zich te beschermen tegen de complicaties.

Je kan de zaadjes zelf laten kiemen, zodat je elke dag verse broccolikiemen hebt. Ze smaken naar radijsjes en kunnen gemakkelijk aan elk gerecht toegevoegd worden.

©Hilde Maris

Meer info
Crucifere groenten. Waarom broccoli en spruiten zo gezond zijn. PlaceboNocebo 5.

 

Referentie

Bahadoran Z, Mirmiran P, Azizi F. Potential efficacy of broccoli sprouts as a unique supplement for management of type 2 diabetes and its complications. J Med Food. 2013 May;16(5):375-82.

Ook in PlaceboNocebo 13

3 Zo zien wij het

14 Voeding

20 Voeding

  • Papaja

    Tropische medicinale plant

24 Therapie

28 Nutriënten

  • Jodium

    Van een gezonde schildklier tot een hoger IQ

32 Fytotherapie

36 Supplementen

39 Recept

40 Vraag aan de lezers

44 Therapie

48 Medisch

50 Supplementen

52 Medicijnen